PANCAKES Z MĄKI KASZTANOWEJ


 

mam to na widelcu pancakes z maki kasztanowej 1

Mąka kasztanowa jest obłędna. Jedyna w swoim rodzaju. Powstaje ze zmielonych kasztanów jadalnych. Pozbawiona glutenu, najbardziej zbliżona w konsystencji i zachowaniu do mąki glutenowej, lekko strawna, o delikatnym orzechowym smaku, naturalnie lekko słodka. Wyśmienita do słodkich wypieków, naleśników i racuchów.

Dziś serwuję puszyste pancakes z bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Nieco nabałaganiłem podczas jedzenia, ale lubię gdy po plackach obficie ścieka sos…

Spróbujcie!

MAM TO NA WIDELCU pancakes z maki kasztanowej


co potrzebne

150 g mąki kasztanowej
150 ml mleka (ja użyłem migdałowego)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska z lekką górką)
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu (można użyć drobnego cukru)
dodatkowo:
bita śmietana
mus truskawkowy
gorzka czekolada

jak zrobic

  1. Mleko mieszam z jajkami i ksylitolem (możecie użyć cukru pudru lub cukru tradycyjnego). Płyn wlewam do miski z przesianą mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie mieszam, by pozbyć się grudek. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą się konsystencję. Ciasto odstawiam na 30 minut.
  2. Na patelnię przetartą oliwą (używam silikonowego pędzelka) wykładam porcje ciasta (smażę placki mniej więcej wielkości talerzyka od filiżanki – z tej porcji ciasta wychodzi ok. 7-8 placków. Pancakes smażę na średnim ogniu, przez 2-3 minuty z jednej strony (podczas smażenia placki ładnie rosną i robią się pulchne) i 1 minutę z drugiej.

Do placków dodałem bitą śmietanę (ubiłem na sztywno 200 ml śmietany kremówki 30% bez cukru) i sosu z truskawek (mrożone truskawki zmiksowałem, a następnie gotowałem przez kilka minut , by sos się zredukował. Zredukowany sos przetarłem przez sitko – dla podkreślenia koloru dodałem pół łyżeczki soku z buraka).

Gdybyście szukali sklepu, gdzie mąkę kasztanową możecie kupić, to na pewno znajdziecie ją TUTAJ – nie jest tania, niestety, ale warto od czasu do czasu zaszaleć…

Życzę plackowego&kasztanowego!

 


Pancake Day

 

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Karmel-itka pisze:

    z mąki kasztanowej robiłam raz gofry – mój narzeczony zawsze, kiedy robimy gofry prosi o powtórkę – uwielbiamy mąkę kasztanową :)

    Polubienie

    1. kar/nowak pisze:

      Niestety nie mam odpowiedniego urządzenia ani formy do gofrów. Chętnie bym spróbował :)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s