PIECZYWO BEZ GLUTENU _ AKCJA KULINARNA


mam to na widelcu AKCJA PIECZYWO BEZ GLUTENU

 

Jest mi niezmiernie miło zaprosić was do pierwszej organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej.

Od nowego roku ograniczyłem, a właściwie wykluczyłem ze swojej diety, produkty zbożowe z glutenem. Ta decyzja nie ma nic wspólnego z ograniczeniami związanymi ze zdrowiem, a raczej z potrzebą zmiany diety.

Większość z nas, nawet zdecydowana większość, wychowana jest -jak ja to nazywam- w kulturze chleba. Przyzwyczajenia robią więc swoje. Wykluczyłem gluten, ale do chleba od czasu do czasu mnie ciągnie. Stąd pomysł na akcję – pieczmy z bezglutenowej mąki, z alternatywnej mąki, z tej zdrowszej.

Mam nadzieję, że akcja spodoba się nie tylko osobom ze zdiagnozowaną alergią na gluten, ale także tym, którzy świadomie wyłączają lub ograniczają produkty z glutenem.

Akcja kierowana jest do wszystkich, którzy kochają chleb, bułki, rogale, ale z różnych przyczyn szukają alternatywy dla codziennych wypieków.

Akcja Pieczywo bez glutenu rozpocznie się 20 lutego, zakończy 20 marca 2016 roku.

Opublikowana jest na portalach Mikser kulinarny i Durszlak.

Mam nadzieję,  że wspólnie zbierzemy listę smakowitych i inspirujących przepisów na codzienne pieczywo!

Serdecznie zapraszam!

Zasady akcji:

1. Do akcji można dodawać przepisy na pieczywo (chleb, rogale, bułki, bajgle, również słodkie pieczywo itp. z wykluczeniem ciast i ciasteczek) z użyciem mąki bezglutenowej.
2. W przepisach na pieczywo można użyć następujących mąk: kukurydziana, owsiana, ryżowa, sojowa, gryczana, kasztanowa, kokosowa, fasolowa, migdałowa, z komosy ryżowej, sezamowa, ziemniaczana, z pestek dyni, z tapioki, z prosa, z komosy ryżowej.
3. Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga.
4. Nie można dodawać wpisów napisanych przed rozpoczęciem akcji i po jej zakończeniu.
5. Wpisy wymagają akceptacji przez koordynatora akcji.
6. Uczestnik musi wkleić baner akcji pobrany ze strony akcji w widocznym miejscu przy przepisie.
7. Wpis musi zawierać zdjęcie wypieku oraz wyszczególnione rodzaje wszystkich mąk użytych w przepisie w liście składników.

Te banery przeniosą was na akcje strony:

Pieczywo bez glutenu

Pieczywo bez glutenu

 

I jeszcze kilka słów (w skrócie) o wadach i zaletach diety bezglutenowej za artykułem z portalu bonavita.pl

Zalety:

  • redukcja dolegliwości wynikających z nietolerancji, takich jak m.in. bóle głowy, problemy trawienne, biegunki na zmianę z zaparciami, ogólne, złe samopoczucie, senność, zmienne nastroje, objawy agresji i problemy z układem nerwowym
  • redukcja dolegliwości trawiennych, wzdęć, uczucia pełności, biegunek
  • obniżenie i regulacja tłuszczowej masy ciała
  • zmniejszenie objawów choroby Hashimoto i innych chorób autoimmunologicznych
  • uregulowanie gospodarki wodnej
  • zmniejszenie częstotliwości migren
  • szybka poprawa samopoczucia i redukcja objawów
  • wysoka jakość stosowanych produktów

Wady:

  • wysokie koszty produktów
  • trudniejszy dostęp do produktów bezglutenowych
  • wysokie restrykcje dietetyczne
  • długotrwały okres stosowania diety
  • konieczność rezygnacji z jadania w niesprawdzonych miejscach

Pełny artykuł do przeczytania znajdziecie TUTAJ

MAM TO NA WIDELCU AKCJA PIECZYWO BEZ GLUTENU 1


 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s