CIASTO DYNIOWE

Wygrzebałem zdjęcia z tamtego roku na niezwykle aromatyczne i pięknie żółte w barwie dyniowe ciasto. Przyznam, że ujęło mnie smakiem od pierwszego pieczenia. To naprawdę ciasto do zapamiętania – proste w wykonaniu i szybkie w jedzeniu.

Do ciasta użyłem musu dyniowego, który robię zawsze z zapasem. Cofnijcie się do wpisu KOKTAJL Z MUSEM Z DYNI – tam znajdziecie przepis na dwa odmienne w smaku musy – bardzo aromatyczny z nutą orientalnych przypraw i słodki miodowo-imbirowo-pomarańczowy.

A teraz do rzeczy:

CIASTO DYNIOWE

Potrzebne:

1 szklanka mąki pszennej
2 duże jaja
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki musu z dyni
starta skórka z jednej pomarańczy (wyparzonej)

Jak:

W osobnych miskach przygotowuję składniki suche i mokre.
W jednej mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól. Mąkę dobrze jest przesiać przez sito, by ją napowietrzyć – ciasto będzie lżejsze i pulchniejsze.
W drugiej mieszam na gładką masę olej, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy i mus dyniowy.
Do składników mokrych stopniowo dodaję suche. Mieszam krótko by połączyć składniki.
Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni (pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem – jeśli jest suchy, wyciągam).
Po upieczeniu pozostawiam do przestygnięcia.

Dodatkowo:

Na patelni prażę pestki dyni. Gdy zaczynają strzelać posypuję je brązowym cukrem i czekam aż się skarmelizuje. Robię to na średnim ogniu i sprawdzam czy karmel się nie przypala. Wystarczy chwila nieuwagi i cała robota na nic. Trzeba od początku.
Polewam ciasto karmelem z pestkami.

2-3 łyżki musu dyniowego rozprowadzam z 2-3 łyżkami soku pomarańczowego lub jabłkowego do konsystencji śmietanki – w sam raz jako dodatek do ciasta.

2 Komentarze Dodaj własny

  1. gin pisze:

    Nie ma jak dyniowe ciasto na jesienny podwieczorek :)

    Polubienie

    1. k/n pisze:

      Zgadzam się! Uwielbiam ten smak!

      Polubienie

Dodaj komentarz