KOKTAJL Z MUSEM Z DYNI

Rozkręcam sezon na dynię. Pan Znajomy Marek kręci nosem, że za bardzo fantazjuję i mnie ponosi. I że mógłbym zaprzestać tych kulinarnych fanaberii. Dla Pana Znajomego Marka dynia jest taką samą jedzeniową traumą jak chłodnik ze śliwek. Ofukałem go, że jest całkiem nie otwarty na inne. A ja owszem. W sumie go rozumiem, bo przez wiele lat mnie też dynia źle się kojarzyła. Dziś nie wyobrażam sobie bez niej jesieni… Czas więc zacząć pierwsze jesienne śniadanie w tym roku…

Jogurtowy koktajl z musem z dyni (tak naprawdę to nie będzie przepis na koktajl, a mus – zresztą powtórzony, bo zajawka była przy okazji lodów dyniowych).

Mus robię na dwa sposoby – jeden bardziej orientalny, korzenny i mocno zakręcony, drugi słodki z delikatnym akcentem imbiru i pomarańczy.

MUS DYNIOWY z dyni o wadze 2kg

Dynię (użyłem popularnej odmiany Dyni Olbrzymiej Rouge Vif d’Etampes) pokroiłem na spore kawałki. Nie pozbywam się jeszcze skóry. Układam na blaszce do pieczenia pokrytej papierem. Dynię skrapiam sokiem z cytryny i smaruję miodem za pomocą pędzelka. Piekę w temperaturze 200 stopni przez ok. 25-30 minut, aż będzie miękka. Po upieczeniu obieram ze skórki.

MUS KORZENNY

Miąższ blenduję na gładki mus z dodatkiem 1/2 szklanki miodu, kilkoma łyżkami soku z cytryny oraz: 2 łyżeczkami zmielonych przypraw korzennych (goździki, cynamon, suszony imbir, gałka muszkatałowa, kardamon, anyż – mniej więcej wszystko w równych ilościach), ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do pierników. Ilość przypraw zależy od tego jak bardzo aromatyczny chcecie mus – jak dla mnie wystarczą dwie. Mus przez kilka minut przegotowuję w garnku. Gorący przekładam do wyparzonych słoiczków.

MUS SŁODKI

Miąższ blenduję na gładki mus z dodatkiem 1/2 szklanki miodu, kilkoma łyżkami soku z cytryny oraz: dwiema łyżkami świeżego startego imbiru, startą skórką z jednej pomarańczy i trzema łyżkami konfitury lub dżemu z żółtych owoców – może być brzoskwinia, mirabelka, pomarańcza, mandarynka. Mus przez kilka minut przegotowuję w garnku. Gorący przekładam do wyparzonych słoiczków.

Musu używam między innymi do ciast, naleśników, słodkich sosów i mlecznych koktajli. Wystarczy kilka łyżek musu zmiksować z jogurtem, kefirem lub mlekiem, dodać nieco miodu lub soku z pomarańczy.

Reklamy

2 Comments Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s