MANGO LASSI

Wrzesień totalnie zaskakuje mnie pogodą. Takich upalnych dni u schyłku lata nie można zignorować. Piękny poranek, przy szeroko otwartych oknach, aż prosi się o słodkie, słoneczne śniadanie. Lassi z dojrzałego mango z nutą kardamonu doskonale pasuje do dzisiejszej pogody.

Potrzebne:

1 duże, dojrzałe mango, obrane i pozbawione pestki (na obieranie mango jest sporo sposobów w internecie – ja praktykuję nacięcie owocu wzdłuż na ósemki jak pomarańczę. Wtedy miąższ bez trudu można oddzielić od pestki. Skórki nie odkrawam nożem, tylko po prostu oddzielam palcami od miąższu)

0,5 szklanki mleka

szczypta zmielonego kardamonu (kardamon nadaje lassi wyjątkowości)

250 ml gęstego jogurtu

1 łyżka miodu

Wszystko miksuję na bardzo gładką masę i mocno schładzam w lodówce. Lassi najlepsze jest zimne, a dłuższe miksowanie sprawia, że koktajl jest jedwabisty i gęsty.

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s