Szpinak – mało kalorii, mnóstwo wartości.
Szpinak to bogactwo błonnika – świetnie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego. Witamina K poprawia krzepliwość krwi, wspomaga wchłanianie wapnia.
Z kolei witamina A poprawia wygląd skóry, wzmacnia odporność, poprawia wzrok.
Warto wspomnieć też o manganie – odpowiednia jego ilość poprawia nasz układ nerwowy, chroni przed złymi skutkami stresu i zmęczenia.
Czy dodać coś jeszcze? Ten zielony koktajl nie tylko kusi pięknym zielonym kolorem. Śmiało można go nazwać bombą energetyczną.
O tej porze roku, gdy coraz częściej odczuwamy skutki wyjałowienia zimowego i brakuje nam witalności, szpinak spieszy na ratunek… Do dzieła!
0,5 litra wody mineralnej lub przefiltrowanej kranowej
1 szklanka liści szpinaku
1 duże lub 2 małe kiwi
1 cytryna
2-3 cm korzenia świeżego imbiru
0,5 szklanki listków mięty
1 dojrzały banan
- Cytrynę i kiwi obieram ze skórki. Banana kroję w kawałki. Szpinak przepłukuję pod bieżącą wodą. Imbir obieram ze skórki i ścieram na tarce.
- Wszystko miksuję z wodą na gładki koktajl.
- Koktajlu nie dosładzam, ale jeśli uważacie, że jest dla was zbyt kwaśny możecie dodać łyżkę miodu lub innego słodziwa.
Życzę energetycznego&witalnego!
Super! I jak zielono, pycha!
PolubieniePolubienie