ZUPA KREM Z SELERA


mam to na widelcu krem z selera

Selerowy krem bardzo kojarzy mi się z zimą. Tą prawdziwą. Śnieżną, mroźną. Taką, gdy wracając do domu, marzy się o czymś gorącym, gęstym i treściwym. Taka jest ta zupa.

Mam wrażenie, że seler jako bohater dania jest wciąż niedoceniany. Owszem, wrzucamy go do zupy, by pogłębić jej smak, czasem robimy surówki z surowego korzenia, ale często nie wychodzi poza listę tzw. dodatków, a o miejscu w loży gwiazd może tylko pomarzyć. Ma jednak tyle wspaniałych właściwości – oczyszcza organizm, należy do najmniej kalorycznych warzyw, działa antystresowo, uspokaja, wspomaga odchudzanie, że należy mu się więcej szacunku i uwagi…

MAM TO NA WIDELCU krem z selera 1


co potrzebne

1 duża lub dwie średnie bulwy selera
2 duże ziemniaki
1 biała cebula
5 ząbków czosnku
sól, pieprz czarny, kminek mielony
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
dodatkowo:
słodka śmietanka
koperek
oliwa
parmezan
płatki migdałów

jak zrobic

  1. Wszystkie warzywa obieram. Seler i ziemniaki kroję w grubą kostkę. Cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę.
  2. Na łyżce oliwy najpierw szklę cebulę – wystarczy ją tylko lekko przesmażyć. Potem dodaję seler, ziemniaki i chwilę jeszcze przesmażam razem z oliwą.
  3. Warzywa zalewam gorącą wodą – tyle wody, by zakryła warzywa. Dodaję czosnek, nieco soli, pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie – nie przesadzam na razie z solą, lepiej dosolić zupę po zmiksowaniu.
  4. Gotuję na niezbyt dużym ogniu do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  5. Wyciągam z zupy liście laurowe i ziele angielskie i dokładnie ją miksuję. Dopiero na tym etapie ostatecznie doprawiam solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
  6. Wylewam porcję zupy na talerz lub do miseczki. Dodaję łyżkę słodkiej śmietanki, płatki parmezanu, płatki migdałów, gałązki świeżego koperku oraz kilka kropel oliwy zmiksowanej z koperkiem.

Życzę gęstego&aromatycznego!

 

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. kamciss pisze:

    Musi być pyszna :) Parmezan i koperek to świetne połączenie :) Zapraszam do siebie!

    Polubienie

    1. kar/nowak pisze:

      I jest pyszna! Prawdziwie zimowa! Z taką lekką nutą nonszalancji… dokładnie jak wcale nie zimowa pogoda za oknem ;)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s