Szybki, prosty i efektowny sposób na zielone naleśniki z mąki jaglanej.
Na pewno docenią je bezglutenowcy i będący na diecie wykluczającej mąki węglowodanowe.
Mają piękny, jaskrawozielony kolor. Czerwone warzywa dodają im przyjemnego kontrastu. To propozycja na ładne i w pełni treściwe śniadanie.
na ciasto:
1,5 szklanki mąki jaglanej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka rukoli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy + do smażenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
dodatkowo:
rukola
pomidorki koktajlowe
czerwona papryka
szczypiorek
parmezan
kwaśna śmietana lub gęsty jogurt
- Jajka miksuję z mlekiem i rukolą na gładką emulsję. Następnie dodaję partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Dodaję oliwę i jeszcze raz dokładnie mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej śmietany – jeśli jest zbyt gęste dodajcie więcej mleka.
- Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni przesmarowanej lekko oliwą, na średnim ogniu przez ok. 1 minutę z każdej strony.
- Na gorący naleśnik nakładam kilka listków rukoli, połówek pomidorków, pokrojonej w kostkę papryki, kilka płatków parmezanu i nieco gęstej śmietany. Składam na pół i podaję.
Życzę bardzo&zielonego