PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I BRUKSELKĄ

detoks 1-kopia

mam to na widelcu PODUDZIA PIECZONE Z WARZYWAMI

 

DETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA

Na pyszne, aromatyczne udka pieczone każdy ma swój sprawdzony sposób. Mój został zamarynowany w nieco orientalny sposób. W towarzystwie marchewki, brukselki i rukoli sprawdza się znakomicie nie tylko w trakcie cukrowego detoksu.

 

co potrzebne

Składniki na osiem podudzi:

8 sztuk podudzi z kurczaka
0,5 kilograma brukselki
0,5 kilograma marchewki
2 cebule czerwone
główka czosnku
do marynaty:
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka soli
szczypta chili
oliwa z oliwek – 4 łyżki

 

jak zrobic

  1. Wszystkie przyprawy rozbijam w moździerzu. Jeśli nie macie moździerza włóżcie przyprawy między dwa arkusze papieru do pieczenia i kilkanaście razy przejedźcie po nich wałkiem do ciasta. Chodzi o rozrobnienie ziaren, a nie ich sproszkowanie, więc wałek wystarczy. Następnie wszystkie przyprawy mieszam z oliwą.
  2. Podudzia dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Nacieram dokładnie oliwą z przyprawami i wstawiam do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
  3. Warzywa kroję na grube kawałki – marchew na kilka kawałków i jeszcze każdy kawałek na pół, cebule w ósemki, brukselki zostawiam w całości, czosnek zostawiam w łupinach.
  4. Udka po wyjęciu z marynaty strzepuję nad talerzem – kawałkami drobinek przypraw posypię warzywa.
  5. Na dnie naczynia do zapiekania układam warzywa. Posypuję przyprawami (patrz: punkt 4). Na warzywach układam udka. Całość skrapiam jeszcze oliwą.
  6. Piekę w temperaturze 175 stopni przez 1 godzinę. Używam funkcji termoobiegu z parą, ale wystarczy też od czasu do czasu skropić całość wodą.
  7. Upieczone mięso i warzywa układam na rukoli.

Życzę bardzo&smacznego!

Przy okazji polecam także pysznego KURCZAKA CYTRYNOWEGO 


Niskokaloryczny styczeń 2016

 

Dodaj komentarz