DETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA
Na pyszne, aromatyczne udka pieczone każdy ma swój sprawdzony sposób. Mój został zamarynowany w nieco orientalny sposób. W towarzystwie marchewki, brukselki i rukoli sprawdza się znakomicie nie tylko w trakcie cukrowego detoksu.
Składniki na osiem podudzi:
8 sztuk podudzi z kurczaka
0,5 kilograma brukselki
0,5 kilograma marchewki
2 cebule czerwone
główka czosnku
do marynaty:
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka soli
szczypta chili
oliwa z oliwek – 4 łyżki
- Wszystkie przyprawy rozbijam w moździerzu. Jeśli nie macie moździerza włóżcie przyprawy między dwa arkusze papieru do pieczenia i kilkanaście razy przejedźcie po nich wałkiem do ciasta. Chodzi o rozrobnienie ziaren, a nie ich sproszkowanie, więc wałek wystarczy. Następnie wszystkie przyprawy mieszam z oliwą.
- Podudzia dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Nacieram dokładnie oliwą z przyprawami i wstawiam do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
- Warzywa kroję na grube kawałki – marchew na kilka kawałków i jeszcze każdy kawałek na pół, cebule w ósemki, brukselki zostawiam w całości, czosnek zostawiam w łupinach.
- Udka po wyjęciu z marynaty strzepuję nad talerzem – kawałkami drobinek przypraw posypię warzywa.
- Na dnie naczynia do zapiekania układam warzywa. Posypuję przyprawami (patrz: punkt 4). Na warzywach układam udka. Całość skrapiam jeszcze oliwą.
- Piekę w temperaturze 175 stopni przez 1 godzinę. Używam funkcji termoobiegu z parą, ale wystarczy też od czasu do czasu skropić całość wodą.
- Upieczone mięso i warzywa układam na rukoli.
Życzę bardzo&smacznego!
Przy okazji polecam także pysznego KURCZAKA CYTRYNOWEGO