KURCZAK CYTRYNOWO-MIODOWY

mam to na widelcu kurczak zlocisty 2

 

Prosty, ale o niebanalnym smaku kurczak. Z aromatem cytryn i miodu. Lekko czosnkowy i rozmarynowy. Do dzieła…

 

Co potrzebne:

4 udka

4 podudzia

do marynaty:

4 łyżki miodu

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

3 ząbki czosnku rozgniecionego lub pokrojonego bardzo drobno

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

 

dodatkowo:

1 gałązka świeżego rozmarynu

2 cebule

2-3 główki czosnku

2 cytryny

 

Jak:

 

  1. Z miodu, sosu sojowego, octu, czosnku i papryki mielonej robię marynatę. Mieszam ją w misce za pomocą trzepaczki lub łyżki, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Kawałki kurczaka (udka i podudzia) myję pod bieżącą wodą, osuszam na papierowym ręczniku. Ewentualnie usuwam niepotrzebne kawałki tłuszczu lub skórki (czasem podczas rozbierania mięsa, robią to niedokładnie lub nieestetycznie i zostają brzydkie, niepotrzebne „farfocle”).  Oczyszczone mięso od razu wkładam do marynaty i pozostawiam przynajmniej na godzinę.
  3. W brytfannie lub w naczyniu do zapiekania układam zamarynowanego kurczaka. W wolne miejsca wkładam przekrojone na połówki cebule i cytryny oraz czosnek, z której należy tylko ściąć ok. 0,5 centymetrowy plaster od strony korzenia (układam je miąższem do góry). Całość oprószam grubą solą i grubo mielonym pieprzem. Cytryny, czosnek i cebulę dodatkowo skrapiam oliwą. Dokładam gałązkę rozmarynu.
  4. Piekę przez 40-45 minut w temperaturze 175 stopni (ja piekłem na termobiegu z funkcją pary – jeśli wasz piekarnik nie ma takiej funkcji na dolną półkę piekarnika włóżcie blaszkę, do której nalejcie nieco wody –  wodę można w trakcie pieczenia uzupełniać).
  5. W czasie pieczenia czosnek całkowicie się upiecze i można go podać jako dodatek do dania – ma słodki, pozbawiony typowego zapachu smak i przyjemną konsystencję pasty. Cytryny puszczą sok, który wymiesza się z sosem z mięsa. Po wyjęciu mięsa sos można przelać do garnka i szybko zredukować, by był bardziej gęsty.

 

PROPOZYCJA na pełny OBIAD

mam to na widelcu kurczak złocisty 1 mam to na widelcu brukselka zapiekana 1 mam to na widelcu ziemniaki hasselback 1

KURCZAK CYTRYNOWO-MIODOWY/BRUKSELKA ZAPIEKANA Z ORZECHAMI LASKOWYMI/ZIEMNIAKI HASSELBACK

 

 

 

 

 

Advertisements

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s