SAŁATKA Z KREWETKAMI BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI

detoks 1-kopia

mam to na widelcu SALATKA Z BAKLAZANEM I KREWETKAMI 1

 

DETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA

Pieczone bakłażany są o niebo lepsze niż grillowane. Zachowują jędrność, ale zdecydowanie nabierają więcej smaku. W połączeniu z chili i solą morską stały się hitem ostatnich dni w mojej kuchni. Na kolację szybka i łatwa, ale pełna smaków sałatka z krewetkami koktajlowymi.

 

co potrzebne

1 bakłażan (użyłem jasnofioletowego, prążkowanego)
2 gałązki pomidorków koktajlowych
1 garść rukoli
2-3 rzodkiewki
ok. 100 g krewetek koktajlowych (na jedną osobę)
sok z 1/2 cytryny, sól morska, pieprz
kilka krążków świeżej papryczki chili
ząbek czosnku
oliwa z oliwek

 

jak zrobic

  1. Bakłażana kroję na grube, ok. 1 cm plastry. Rozkładam na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku i posypuję solą. Następnie przykrywam ściereczką i zostawiam na 30 minut. Bakłażan puści soki i jednocześnie straci gorzki posmak. Następnie porządnie opłukuję go w zimnej wodzie i osuszam.
  2. Osuszone plastry bakłażana rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układam pomidorki na gałązkach. Warzywa delikatnie skrapiam oliwą i posypuję solą. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 175 przez 30-35 minut. (Skoro uruchamiamy piekarnik to można od razu upiec większą ilość warzyw – ja tak robię).
  3. Rozmrożone krewetki dokładnie odcedzam z wody i osuszam ręcznikiem. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy. Patelnia musi być dobrze rozgrzana – smażę wszystko na dość dużym ogniu. Dodaję kilka krążków papryczki chili i pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Smażę przez 1-2 minuty. Dodaję Krewetki i smażę przez kolejne 2 minuty. Solę i pieprzę.
  4. Na talerzu układam rukolę i pokrojone w kawałki plastry bakłażana. Dodaję plasterki rzodkiewki. Na sałatkę wykładam krewetki. Na wierzchu układam gałązkę pomidorków. Całość skrapiam oliwą i sokiem z cytryny.

 

Życzę bardzo&smacznego!


Niskokaloryczny styczeń 2016

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s