DETOKS CUKROWY – PROPOZYCJA
Szybki, smaczny omlet dla każdego ze świeżymi listkami szpinaku. Tak szybki, tak dobry. Doskonałe rozpoczęcie dnia.
Porcja dla jednej osoby:
2 jajka
garść liści świeżego szpinaku
kilka wiórków marchewki – cieniutkie plasterki
kilka krążków papryki czerwonej słodkiej spiczastej
2 łyżki kefiru
sól, pieprz, chili do smaku
szczypiorek do posypania
kawałek masła do usmażenia
- W naczyniu mieszam delikatnie jajka z kefirem. Wolę omlet, w którym wyraźnie rozwarstwiają się białko i żółtko, choć oczywiście można zrobić omlet bardziej tradycyjnie mocniej miksując jajka.
- Dodaję szczyptę soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu i chili.
- Na patelni rozpuszczam kawałek masła. Wylewam masę jajeczną, na której układam listki szpinaku, krążki papryki, kawałki marchewki i szczypiorek.
- Omlet smażę na małym ogniu do ścięcia jajek. Od czasu do czasu podnoszę brzeg omletu drewnianą łopatką, by nieścięta masa spłynęła na bok.
- Usmażony omlet składam na pół.
Życzę udanego&dnia!