ORIENTALNY BULION WARZYWNY

detoks 1-kopia

mam to na widelcu ORIENTALNY BULION WARZYWNY 1

 

PROPOZYCJA NA DETOKS CUKROWY 2016

Aromatyczny, pełen zakręconych smaków bulion warzywny może być podstawą wielu zupnych wariacji. Za oknem zimno, a ciało domaga się natychmiastowych rozgrzewaczy. Stawiam na talerz pikantnej zupy, do której można dodać kilka zgrillowanych, podsmażonych lub surowych, zaparzonych gorącym wywarem dodatków. Wypity w kubku też jest całkiem OK.  Przepis pomimo długiej ilości składników jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

 

co potrzebne

warzywa:

2 średniej wielkości cebule
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
10 średniej wielkości brukselek
1 mały seler
1 duży por
1/4 główki kapusty włoskiej
2-3 łodygi selera naciowego
1 główka czosnku

przyprawy:

świeży imbir – kawałek ok. 6 cm
anyż – 2 gwiazdki
ziele angielskie – 5 ziaren
pieprz czarny – 5 ziaren
kolendra – 1/2 łyżeczki ziaren
kmin rzymski – 1/2 łyżeczki ziaren
kurkuma – 1/2 łyżeczki sproszkowanej
trawa cytrynowa – 1 kawałek lub 1/2 łyżki suszonej
sól morska – 1 łyżka
2 łyżki oliwy z oliwek

 

jak zrobic

  1. Cebule przekrawam na pół i kładę na suchej rozgrzanej patelni. Piekę do momentu aż cebula mocno przypali się do czarnego koloru.
  2. Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki ok. 4 cm. Brukselki przekrawam na połówki. Kapustę zostawiam w całości. Czosnek dzielę na ząbki, ale pozostawiam w łupinkach.
  3. W dużym garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam wszystkie przyprawy oraz ząbki czosnku i szybko przesmażam, aby uwolniły aromat.
  4. Dorzucam warzywa. Mieszam z przyprawami i zalewam gorącą wodą – wody tyle, by zakryła wszystkie warzywa.
  5. Gotuję na bardzo małym ogniu do miękkości warzyw.
  6. Gorący bulion przecedzam.

Bulion podzieliłem na cztery porcje. Bulion to podstawa, natomiast po dodaniu różnych składników będziemy mieli różne jego wersje. Ugotowane warzywa z bulionu także można wykorzystać.

Moje propozycje dodatków:

Bulion z grzybami shitake i plastrami pieczonej kaczki
Bulion z liśćmi świeżego szpinaku, jarmużem, krewetkami i plastrem cytryny
Bulion z surowymi warzywami – marchewką, porem, cebulą czerwoną, papryką czerwoną
Bulion z plastrami pieczonego kurczaka, papryczką chilli i grillowaną cukinią

 

 

DETOKS CUKROWY – DZISIEJSZY JADŁOSPIS

ŚNIADANIE

TWAROŻEK Z ŁOSOSIEM I POMIDOREM
ser biały pełnotłusty – plaster
łosoś z puszki w sosie własnym – 80 g
1 duży pomidor
spora garść szczypiorku
szczypta świeżo mielonego pieprzu

 

DRUGIE ŚNIADANIE

KOKTAJL Z JARMUŻU Z CHIA
garść jarmużu
1  cytryna obrana ze skórki
1 kwaśne jabłko
3 cm świeżego imbiru
3 łyżki nasion chia
woda

 

OBIAD

BULION WARZYWNY Z SHITAKE I PLASTRAMI KACZKI
orientalny bulion warzywny
2 grzyby shitake
6 plastrów pieczonej piersi z kaczki

 

PODWIECZOREK

SURÓWKA Z MARCHEWKI NA OSTRO
2 starte marchewki
sok z limonki
kawałek startego imbiru
pieprz

 

KOLACJA

SAŁATKA ZE SZPINAKU I POMIDORÓW Z BRYNDZĄ
liście świeżego szpinaku
kilka platków startej marchewki
pomidorki koktajlowe
kawałek sera bryndza
pieprz, sól, oliwa, sok z limonki

 

NAPOJE
Czarna kawa bez cukru i mleka – 1 filiżanka
Woda z imbirem i cytryną – do woli
Herbata Roibos ze skórką cytryny

 


Niskokaloryczny styczeń 2016

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s