PROPOZYCJA NA DETOKS CUKROWY 2016
Aromatyczny, pełen zakręconych smaków bulion warzywny może być podstawą wielu zupnych wariacji. Za oknem zimno, a ciało domaga się natychmiastowych rozgrzewaczy. Stawiam na talerz pikantnej zupy, do której można dodać kilka zgrillowanych, podsmażonych lub surowych, zaparzonych gorącym wywarem dodatków. Wypity w kubku też jest całkiem OK. Przepis pomimo długiej ilości składników jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
warzywa:
2 średniej wielkości cebule
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
10 średniej wielkości brukselek
1 mały seler
1 duży por
1/4 główki kapusty włoskiej
2-3 łodygi selera naciowego
1 główka czosnku
przyprawy:
świeży imbir – kawałek ok. 6 cm
anyż – 2 gwiazdki
ziele angielskie – 5 ziaren
pieprz czarny – 5 ziaren
kolendra – 1/2 łyżeczki ziaren
kmin rzymski – 1/2 łyżeczki ziaren
kurkuma – 1/2 łyżeczki sproszkowanej
trawa cytrynowa – 1 kawałek lub 1/2 łyżki suszonej
sól morska – 1 łyżka
2 łyżki oliwy z oliwek
- Cebule przekrawam na pół i kładę na suchej rozgrzanej patelni. Piekę do momentu aż cebula mocno przypali się do czarnego koloru.
- Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki ok. 4 cm. Brukselki przekrawam na połówki. Kapustę zostawiam w całości. Czosnek dzielę na ząbki, ale pozostawiam w łupinkach.
- W dużym garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam wszystkie przyprawy oraz ząbki czosnku i szybko przesmażam, aby uwolniły aromat.
- Dorzucam warzywa. Mieszam z przyprawami i zalewam gorącą wodą – wody tyle, by zakryła wszystkie warzywa.
- Gotuję na bardzo małym ogniu do miękkości warzyw.
- Gorący bulion przecedzam.
Bulion podzieliłem na cztery porcje. Bulion to podstawa, natomiast po dodaniu różnych składników będziemy mieli różne jego wersje. Ugotowane warzywa z bulionu także można wykorzystać.
Moje propozycje dodatków:
Bulion z grzybami shitake i plastrami pieczonej kaczki
Bulion z liśćmi świeżego szpinaku, jarmużem, krewetkami i plastrem cytryny
Bulion z surowymi warzywami – marchewką, porem, cebulą czerwoną, papryką czerwoną
Bulion z plastrami pieczonego kurczaka, papryczką chilli i grillowaną cukinią
DETOKS CUKROWY – DZISIEJSZY JADŁOSPIS
ŚNIADANIE
TWAROŻEK Z ŁOSOSIEM I POMIDOREM
ser biały pełnotłusty – plaster
łosoś z puszki w sosie własnym – 80 g
1 duży pomidor
spora garść szczypiorku
szczypta świeżo mielonego pieprzu
DRUGIE ŚNIADANIE
KOKTAJL Z JARMUŻU Z CHIA
garść jarmużu
1 cytryna obrana ze skórki
1 kwaśne jabłko
3 cm świeżego imbiru
3 łyżki nasion chia
woda
OBIAD
BULION WARZYWNY Z SHITAKE I PLASTRAMI KACZKI
orientalny bulion warzywny
2 grzyby shitake
6 plastrów pieczonej piersi z kaczki
PODWIECZOREK
SURÓWKA Z MARCHEWKI NA OSTRO
2 starte marchewki
sok z limonki
kawałek startego imbiru
pieprz
KOLACJA
SAŁATKA ZE SZPINAKU I POMIDORÓW Z BRYNDZĄ
liście świeżego szpinaku
kilka platków startej marchewki
pomidorki koktajlowe
kawałek sera bryndza
pieprz, sól, oliwa, sok z limonki
NAPOJE
Czarna kawa bez cukru i mleka – 1 filiżanka
Woda z imbirem i cytryną – do woli
Herbata Roibos ze skórką cytryny