Pewnego dnia w szwedzkiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy podano pieczone, ponacinane i suto polane masłem ziemniaki. Zawojowały cały świat. Nie bez powodu, bo oprócz tego, że świetnie smakują, to prezentują się genialnie. Ich wykonanie jest proste jak przysłowiowy barszcz, a niezmiennie cieszą oko i kubki smakowe. Oto moja prosta wersja z plasterkami czosnku.
Co potrzebne:
ziemniaki (po 2 na osobę) – odmiana do pieczenia, lepiej wybrać owalne niż okrągłe, dość duże
czosnek – kilka ząbków
masło schłodzone w lodówce
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
świeży rozmaryn
Jak:
- Ziemniaki porządnie myję i osuszam, ale nie obieram ze skórki
- Biorę drewniany, długi patyczek do szaszłyków i wbijam w ziemniaka – mniej więcej w 1/4 wysokości (zrobiłem dla was rysunek pomocniczy)
- Nożem, od góry, nakrawam ziemniaka na cieniutkie plasterki. Dzięki patyczkowi nóż nie przekroi ziemniaka do samego końca.
- Wkładam ziemniaki do naczynia z zimną wodą na 15 minut, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Wyciąga, osuszam.
- Ziemniaki układam na papierze do pieczenia. Między plasterki ziemniaka wkładam cieniutkie plasterki czosnku. Posypuję grubą solą i pieprzem. Dodaję kilka igiełek rozmarynu. Na wierzchu kładę plasterek lub łyżeczkę zimnego masła.
- Piekę ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni (piekłem w piekarniku na funkcji termoobieg). Do czasu, gdy wierzch ziemniaka zrobił się przyrumieniony i lekko chrupiący, a środek miękki.
- Podaję jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę z dipem czosnkowym lub pikantnym sosem pomidorowym.
PROPOZYCJA na pełny OBIAD
KURCZAK CYTRYNOWO-MIODOWY/BRUKSELKA ZAPIEKANA Z ORZECHAMI LASKOWYMI/ZIEMNIAKI HASSELBACK
Życzę bardzo&smacznego!
Bardzo je lubię. Zapraszam do dodania tego wywodzącego się ze Szwecji dania do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2015 :)
PolubieniePolubienie
Dziękuję za info! Z wielką przyjemnością dołączam!
PolubieniePolubienie