Tej brukselce naprawdę trudno się oprzeć. Smakowała zarówno zaraz po wyjęciu z pieca i na drugi dzień, gdy wyjadałem jej wychłodzone resztki. W dzieciństwie nie przepadałem za brukselką. Dziś mam do niej stosunek ciepły i sympatycznie się ze sobą dogadujemy. Pomysł podpatrzyłem na jednym z krakowskich festiwali kulinarnych – nieco go po swojemu przerobiłem i proszę bardzo… brukselka na moim stole w innym, i równie ciekawym wydaniu.
Co potrzebne:
600 g brukselki
100 g orzechów laskowych
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki oliwy
2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera o wyrazistym smaku
garść natki pietruszki
1 łyżka octu (użyłem jabłkowego)
1 łyżka miodu
sól, pieprz, chili w płatkach
Jak:
- Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucam orzechy laskowe. Przez kilka minut prażę – do czasu aż orzechy uwolnią aromat, skórka zacznie pękać, a orzechy się zaczną złocić i brązowieć. Gorące orzechy wysypuję na lekko wilgotną ściereczkę. Zawijam w nią orzechy i pocieram delikatnie. Skórka powinna wtedy bez trudu odejść – przynajmniej jej większa część. Skórka nadaje orzechom lekko gorzkawy posmak, dlatego zdjęcie skórki działa na korzyść smaku orzecha.
- Brukselkę obieram z wierzchnich uszkodzonych lub pożółkłych listków. Odkrawam dolną część (głąbki). Obraną płuczę pod bieżącą wodą.
- W garnku zagotowuję 1,5 litra wody, do której dodaję miód, ocet i lyżeczkę soli. Do wrzącej wody wrzucam brukselkę i gotuję 20 minut. Po tym czasie brukselkę odcedzam na sicie przez kilka minut.
- W miseczce mieszam ze sobą: oliwę, parmezan, posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz szczyptę soli, pieprzu i chili. Łyżką mieszam dokładnie składniki do całkowitego połączenia – oliwa powinna wsiąknąć w bułkę.
- Na blaszce rozkładam równomiernie ugotowaną brukselkę. Posypuję przygotowaną tartą bułką z dodatkami.
- Wkładam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 170 stopni – brukselka powinna się upiec, bułka zbrązowieć. Jeśli zobaczycie, że to za krótko możecie piec nieco dłużej. Opcjonalnie możecie też dodać więcej soli lub pieprzu – to można sprawdzić w czasie pieczenia.
- Upieczoną brukselkę posypuję posiekanymi, uprażonymi orzechami.
PROPOZYCJA na pełny OBIAD
KURCZAK CYTRYNOWO-MIODOWY/BRUKSELKA ZAPIEKANA Z ORZECHAMI LASKOWYMI/ZIEMNIAKI HASSELBACK
Życzę smacznego&zdrowego!
Ja dziś robiłam smażoną brukselkę z dodatkami. Ten sposób na nią także mi się podoba.
PolubieniePolubienie
Brukselka o tej porze roku to strzał w dziesiątkę! Serrrdecznie pozdrawiam!
PolubieniePolubienie