GRANOLA BAKALIOWA

mam to na widelcu granola 1 mam to na widelcu granola 2

Wszyscy jesteśmy łasuchami. Nie twierdzę, że ci którzy nie przepadają za słodyczami to dziwne, kliniczne przypadki, ale ja lubię równowagę. Na przykład takie śniadania. Zarówno cieszą mnie słono-pikantne, jak i słodko-owocowe. Owsianki lubię pod każdą postacią – kocham te na ciepło, i nie pogardzę owsianką zimną, o wiele bardziej kleistą. Alternatywnie lubię pogryźć suche. Granola z dodatkiem mleka czy jogurtu i świeżych owoców to śniadanie godne mistrza. Proste, a jakie pozytywnie zakręcone. Domową granolę łatwo jest zrobić, a przechowuje się bardzo dobrze w słoju – nie traci na świeżości, chrupkości. Ponieważ w moim przepisie jest nieco masła granola nabiera też swoistego maślanego smaku i aromatu. Wyjadanie z granoli orzeszków i innych bakalii to czysta dziecięca radość. Do dzieła zatem…

Co potrzebne:

4 szklanki płatków owsianych

1/3 kostki dobrego masła

1/2 szklanki miodu

1/2 szklanki brązowego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka mieszanki ziaren i bakalii ( u mnie słonecznik, siemię lnianie, płatki migdałów, orzechy laskowe)

1/2 szklanki rodzynek i suszonej żurawiny

Jak:

  1. W rondelku (na średnim ogniu) roztapiam masło. Do roztopionego masła dodaję miód i cukry mieszam do rozpuszczenia wszystkich składników.
  2. W misce mieszam płatki, orzechy, ziarna i cynamon (żurawinę i rodzynki dodaję dopiero po upieczeniu). Dodaję słodki płyn maślany. Mieszam łopatką do czasu, gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą. Pozostawiam na 15 minut, by płatki dokładnie nasiąkły płynem.
  3. Rozgrzewam piekarnik do 175 stopni. Blachę wykładam papierem. Mieszankę płatków rozkładam na blaszce równomierną warstwą.
  4. Piekę ok. 30 minut. W czasie pieczenia kilka razy mieszam, by wszystko uprażyło się równomiernie z każdej strony. Jeśli zauważycie, że płatki zbyt szybko zmieniły kolor na ciemnobrązowy można czas pieczenia skrócić.
  5. Upieczoną granolę pozostawiam do wystygnięcia. Po wystygnięciu rozdrabniam (kruszę) placami na drobno. Mieszam z rodzynkami i żurawiną. Przesypuję do szczelnego słoja.

Granola świetnie smakuje z mlekiem i każdym innym mlecznym produktem, z owocami lub jako dodatek do lodów czy owocowego koktajlu. Można ją też pogryzać bez żadnych dodatków.

Życzę smacznego&zdrowego!

Dodaj komentarz