CIASTECZKA OWSIANE Z DYNIĄ

mam to na widelcu ciastka owsiano dyniowe 1 mam to na widelcu ciastka owsiano dyniowe 2

Śniadaniowe owsiano-dyniowe gnieciuchy. Gnieciuchy, bo przed pieczeniem ugniatałem dłonią i tak już im zostało. Są bardziej wilgotne niż tradycyjne owsiane ciastka. Świetnie smakują ze szklanką zimnego mleka, choć – nie ukrywam – mimo wszystko wolę te kruche, tradycyjne… Zresztą sprawdźcie sami – może przypadną wam do gustu.

 

Co potrzebne:

1 szklanka słodkiego musu z dyni

1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki

1 szklanka płatków owsianych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 jajko

1/2 kostki masła

3/4 szklanki brązowego cukru

1 szklanka ziaren i bakalii (ja wykorzystałem nasiona dyni, słonecznika, siemię lniane, rodzynki, suszoną żurawinę, orzechy włoskie)

skórka starta z jednej pomarańczy i wyciśnięty z niej sok

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli

 

Jak:

  1. Przygotowuję MUS Z DYNI – niezawodny sposób na MIODOWY MUS Z DYNI:

Dynię podzieloną na kawałki piekę w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut do miękkości. Upieczoną dynię miksuję na bardzo gładki mus z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Ilość miodu zależy od tego, jak bardzo lubicie słodkie. Soku z cytryny powinniście dodać tyle, by przełamać słodki smak, ale nie rozrzedzić zanadto musu. (Nie podaję ilości dyni, miodu i cytryny, bo wszystko zależy od tego ile tej dyni jest, a przecież nigdy nie piecze się jednego czy dwóch kawałków, tylko od razu hurtowo i na zapas).

2. Miękkie masło ucieram z cukrem i jajkiem na puszystą masę.

3. W drugiej misce mieszam mąkę, płatki owsiane, sodę, sól, cynamon.

4. Do musu z dyni dodaję startą skórkę z 1 pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Mieszam.

5. Do masy z masła, cukru i jajka dodaję mus dyniowy i dokładnie ze sobą łączę. Następnie dodaję partiami mieszankę suchą, bakalie i ziarna. Mieszam do połączenia składników.

6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam kulki z ciasta wielkości większego orzecha włoskiego. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk (a kleić będzie się na pewno) zwilżam dłonie oliwą. Kulki ciasta delikatnie rozpłaszczam dłonią, wyrównuję palcami, by nadać im w miarę okrągły kształt.

7. Ciastka piekę przez ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni (funkcja termoobieg).

 

Życzę smacznego&słodkiego!

 

 

 

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. rategazelle pisze:

    ile soku?:)
    Zapraszam do mnie :)

    Lubię to

    1. k/n pisze:

      Soku z 1 jednej pomarańczy – tej, z której zdarłem skórkę :) Do Ciebie zaglądam – pewnie o tym nie wiesz… :)

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s