ORZECHOWE CIASTECZKA Z MUSEM DYNIOWYM

mam to na widelcu ciasteczka fistaszkowe 2 mam to na widelcu ciasteczka fistaszkowe 1

Październik kojarzy mi się orzechowo. Nagle nabrałem chęci na małe, niepozorne i może niezbyt piękne, ale szalenie dobre, ciasteczka z masłem orzechowym i musem miodowo-dyniowym. Znikają szybciutko, bo to ciasteczka na tak zwany jeden kęs. Przy okazji pomyślałem, że to dobry pomysł na mały prezent dla bliskiej osoby. Wymagałyby wtedy większego dopracowania jeśli chodzi o formę, ale to tylko kwestia poświęcenia im większej uwagi i czasu. Te, upieczone na szybko, są lekko niezdarne, ale w tym ich urok. Poza tym nie mam chyba rozbudowanych zdolności manualnych jeśli chodzi o zdobienia, kształty, formy. Zadręczać się tym nie będę. Grunt, że w smaku wyśmienite… Powinny się szczególnie spodobać dzieciakom – mają w sobie wszystko, co dzieci lubią najbardziej – orzechy i dużo słodyczy. Do dzieła zatem…

p.s. ciasteczka wyjątkowo źle mi się fotografowały, albo ja nie miałem dnia, albo one – trudno!

 

Co potrzebne:

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

80 g masła orzechowego

2 łyżki gęstego miodu lub 2 łyżki brązowego cukru

łyżka słodkiej śmietanki

szczypta soli i cynamonu

1 łyżka sezamu (opcjonalnie – ja zaszalałem, ale możecie z tego zrezygnować)

 

Jak:

Ze składników zagniatam ciasto. Powinno być gładkie i lśniące. Ciasto wkładam na godzinę do lodówki – będzie je łatwiej wałkować.

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok 2-3mm (najlepiej odrywać kawałki ciasta i wałkować partiami).

Wykrawam nieduże ciasteczka kieliszkiem lub foremką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę ok. 15-17 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Z tej ilości ciasta powinno wyjść ok. 30 ciasteczek. Ciasteczka są kruche i lekko brązowe.

Wystudzone ciasteczka przekładam musem z dyni, dekoruję musem i orzechami w karmelu oraz posypuję startą mrożoną cytryną.

 

Do dekoracji:

Miodowy mus z dyni

Dynię podzieloną na kawałki piekę w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut do miękkości.

Upieczoną dynię miksuję na bardzo gładki mus z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Ilość miodu zależy od tego, jak bardzo lubicie słodkie. Soku z cytryny powinniście dodać tyle, by przełamać słodki smak, ale nie rozrzedzić zanadto musu. (Nie podaję ilości dyni, miodu i cytryny, bo wszystko zależy od tego ile tej dyni jest, a przecież nigdy nie piecze się jednego czy dwóch kawałków, tylko od razu hurtowo i na zapas).

Do przełożenia ciasteczek użyłem musu zmiksowanego z masłem orzechowym – na 1 kopiastą łyżkę musu 1/2 łyżki masła orzechowego.

Na ciasteczku rozsmarowuję warstwę musu, przykrywam drugim ciasteczkiem. Na wierzch nakładam również mus dyniowo-orzechowy.

Na wierzch ścieram nieco mrożonej cytryny (cytrynę włóżcie do zamrażalnika – po zamrożeniu świetnie się ściera przy pomocy małej tarki albo zeskrobuje czubkiem noża)

Ciasteczka przyozdobiłem kawałkami orzecha włoskiego w karmelu.

Wyłuskane podzielone na połówki lub ćwiartki orzechy wrzucam na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię. Prażę ok. 1-2 minut i posypuję cienką warstwą cukru (cukru tylko tyle, by przyprószyć orzechy). Pozostawiam do czasu, gdy cukier się rozpuści i oblepi orzechy. Dobrze jest lekko poruszać patelnią, by karmel równomiernie pokrył orzechy. Obserwujcie karmel – powinien być ciemno złoty.

Skarmelizowane orzechy pozostawiam do wystygnięcia. Chyba, że macie żaroodoporne palce, ale raczej nie polecam zabaw z gorącym karmelem.

Kawałki orzecha układam nie wierzchu ciasteczka.

Gotowe ciasteczka schładzam przez godzinę w lodówce – to nie jest konieczne, ale mus dyniowo-orzechowy staje się wtedy bardziej zwarty, a ciasteczka przechodzą jego smakiem.

Życzę słodkiego&miłego!

Inspiracją do zrobienia ciasteczek był TEN PRZEPIS

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Natalie pisze:

    Mmmm ten mus <3 Teraz dynię mogę jeść 24 h :D

    Lubię to

    1. k/n pisze:

      Sezon na dynię trwa! U mnie dziś ciasto dyniowo-pomarańczowe. Właśnie wyciągnięte z piekarnika. Pachnie w całym domu :)

      Lubię to

  2. Praline pisze:

    Są urocze! Cieszę się, że mój przepis Ci posłużył :)

    Lubię to

    1. kar/nowak pisze:

      To ja dziękuję :)

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s