Dziś funduję post o czymś, czego dawno już nie ma. Nie ma, ponieważ domowe owsiane ciasteczka znikają zaraz po tym jak ostygną. Na szczęście ich wykonanie jest tak szybkie i tak łatwe, że pieczenie można powtarzać nieskończoną ilość razy w dowolnym miejscu i momencie. Domowe tym się różnią od tych ze sklepu, że wiemy co się w nich kryje. Samo dobro, żadnych polepszaczy. A jeśli skusicie się, by zrobić na zapas, świetnie przechowują się w pudełku czy puszce. Do dzieła zatem…
Co potrzebne:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
2,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki gęstego miodu
100 g roztopionego i wystudzonego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki świeżej żurawiny
3/4 szklanki ziaren i orzechów (ja użyłem posiekanych 0rzechów włoskich, słonecznika, siemienia lnianego, białego sezamu)
Jak:
Ziarna i orzechy prażę na suchej patelni. Przez 2-3 minuty, by złapały kolor i uwolniły zapachy.
1 szklankę płatków miksuję na drobniutko. Resztę pozostawiam w całości.
Wszystkie składniki (oprócz świeżej żurawiny) mieszam łopatką w dużej misce. Na samym końcu dodaję żurawinę i jeszcze raz delikatnie mieszam, by żurawina połączyła się z ciastem, ale nie popękała (zależy mi na całych owocach).
Ciasto wyjdzie bardzo gęste i lepkie. Aby je lepiej formować w ciasteczka delikatnie natłuszczam dłonie olejem lub zwilżam wodą.
Z ciasta formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie rozpłaszczam dłonią nadając okrągły kształt. Ciasteczka nieco rosną w czasie pieczenia, więc należy zostawić między nimi odstępy.
Ciastka piekę ok. 15-18 minut w temperaturze 170 stopni (ja piekłem z termoobiegiem).
Życzę smacznego&słodkiego!
KOCHAM TE ZDJĘCIA! SĄ PIĘKNE!
PolubieniePolubienie
Ech, bardzo, bardzo dziękuję! Na marginesie – Twoim zdjęciom też nic nie brakuje. Ogląda się ze smakowitą przyjemnnością!
PolubieniePolubienie
Uwielbiam ciacha owsiane! Apetyczne zdjęcia:)
PolubieniePolubienie
Dzięki! Jakby co to zapraszam na degustację ;)
PolubieniePolubienie