KANAPKA Z DORSZEM ĆWIKŁĄ I GRUSZKĄ

mam to na widelcu kanapka z dorszem mam to na widelcu kanapka z dorszem 2

U nas głównie jada się parami. Bo my taki dwuosobowy team jesteśmy. Oczywiście, czasem karmimy większą ilość osób i to jest bardzo fajne, ale przeważnie kręcimy się wokół cyfry dwa.

Kanapka to u nas danie na tzw. „pomiędzy”- przed wyjściem na dłużej, gdy jedzenie na mieście nie wchodzi w grę lub jako wypełniacz, gdy obiad lub kolacja odłożona jest w czasie na bliżej nieokreślone później. Musi być konkretna i zapadać w pamięć. Wtedy warte zachodu jest jej przygotowanie. I warte zapamiętania jej jedzenie. Z kanapki zróbmy więc miły obrządek i poświęćmy jej kilka minut więcej.

Co potrzebne:

do złożenia tej kanapki użyłem

smażonego dorsza (ładną polędwiczkę)

ćwikłę z wasabi

zmiksowany ser feta z buraczkami i żurawiną

gruszkę

rukolę

kapary

pieczywo

Jak:

1.Przygotuj ćwikłę z pieczonych buraczków z dodatkiem wasabi, octu jabłkowego i żurawiny (przepis na ĆWIKŁA Z WASABI znajdziesz tu)

2. Przygotuj buraczkowy serek – jednego pieczonego buraka zmiksuj z:

1/3 kostki sera feta

1/2 gruszki (obranej ze skórki, pozbawionej gniazda nasiennego)

1 łyżką świeżej żurawiny

i szczyptą świeżo mielonego pieprzu

Serek powinien mieć dość luźną konsystencję gęstej śmietany

3. Przygotuj smażoną polędwiczkę z dorsza

Dorsza oprósz solą i pieprzem. Smaż na oleju, na średnim ogniu przez 3-4 minuty z jednej strony. Obróć, posyp startą skórką z cytryny i smaż kolejne 3-4 minuty. Zmniejsz maksymalnie ogień i pozwól rybie dojść (musi być przesmażona do samego środka, ale soczysta)

4. Pieczywo lekko zgrilluj od wewnętrznej strony (wybór jest oczywiście indywidualny – ulubiony rodzaj pieczywa, dowolność wyboru wręcz wskazana według własnych preferencji) .

Możemy składać kanapkę:

Jedną część pieczywa posmaruj serkiem buraczkowym

Połóż listki rukoli i plastry gruszki

Następnie kawałki usmażonego dorsza

Na wierzch łyżkę ćwikły z wasabi

Posyp kaparami z zalewy octowej

Posyp świeżo mielonym pieprzem

Przykryj drugą połową pieczywa

Życzę dobrego&smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s