U nas głównie jada się parami. Bo my taki dwuosobowy team jesteśmy. Oczywiście, czasem karmimy większą ilość osób i to jest bardzo fajne, ale przeważnie kręcimy się wokół cyfry dwa.
Kanapka to u nas danie na tzw. „pomiędzy”- przed wyjściem na dłużej, gdy jedzenie na mieście nie wchodzi w grę lub jako wypełniacz, gdy obiad lub kolacja odłożona jest w czasie na bliżej nieokreślone później. Musi być konkretna i zapadać w pamięć. Wtedy warte zachodu jest jej przygotowanie. I warte zapamiętania jej jedzenie. Z kanapki zróbmy więc miły obrządek i poświęćmy jej kilka minut więcej.
Co potrzebne:
do złożenia tej kanapki użyłem
smażonego dorsza (ładną polędwiczkę)
ćwikłę z wasabi
zmiksowany ser feta z buraczkami i żurawiną
gruszkę
rukolę
kapary
pieczywo
Jak:
1.Przygotuj ćwikłę z pieczonych buraczków z dodatkiem wasabi, octu jabłkowego i żurawiny (przepis na ĆWIKŁA Z WASABI znajdziesz tu)
2. Przygotuj buraczkowy serek – jednego pieczonego buraka zmiksuj z:
1/3 kostki sera feta
1/2 gruszki (obranej ze skórki, pozbawionej gniazda nasiennego)
1 łyżką świeżej żurawiny
i szczyptą świeżo mielonego pieprzu
Serek powinien mieć dość luźną konsystencję gęstej śmietany
3. Przygotuj smażoną polędwiczkę z dorsza
Dorsza oprósz solą i pieprzem. Smaż na oleju, na średnim ogniu przez 3-4 minuty z jednej strony. Obróć, posyp startą skórką z cytryny i smaż kolejne 3-4 minuty. Zmniejsz maksymalnie ogień i pozwól rybie dojść (musi być przesmażona do samego środka, ale soczysta)
4. Pieczywo lekko zgrilluj od wewnętrznej strony (wybór jest oczywiście indywidualny – ulubiony rodzaj pieczywa, dowolność wyboru wręcz wskazana według własnych preferencji) .
Możemy składać kanapkę:
Jedną część pieczywa posmaruj serkiem buraczkowym
Połóż listki rukoli i plastry gruszki
Następnie kawałki usmażonego dorsza
Na wierzch łyżkę ćwikły z wasabi
Posyp kaparami z zalewy octowej
Posyp świeżo mielonym pieprzem
Przykryj drugą połową pieczywa
Życzę dobrego&smacznego!