ZAPIEKANA KASZA JAGLANA Z POREM I BRUKSELKĄ

mam to na widelcu-kopia


mam to na widelcu zapiekana kasza jaglana 1

Kasza jaglana to absolutny hit. Gdziekolwiek nie czytam wszędzie trąbią – w tym roku stawiajcie na jaglaną.

Tę kaszę długo traktowałem po macoszemu, ale od jakiegoś czasu chętnie i często po nią sięgam.

Oto kolejna wariacja – zapiekanka z porami i brukselką. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno… Pora posiłku w tym przypadku nie jest ważna. Sprawdza się o każdej porze dnia…

MAM TO NA WIDELCU zapiekana kasza jaglana 2


co potrzebne

200 g kaszy jaglanej (kaszę możesz kupić tu: SKLEP AGNEX )
1 średni por
150 g brukselki
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych
3 jaja
pieprz, sól, chili w płatkach
oliwa lub olej

jak zrobic

  1. Kaszę najpierw przepłukuję na drobnym sicie pod bieżącą wodą, aż woda spływająca z sitka stanie całkiem przezroczysta. Następnie przelewam kaszę wrzątkiem.
  2. W płaskim garnku zagotowuję 2 szklanki wody, dodaję płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Do wody wsypuję kaszę. Gotuję pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. Wyłączam ogień i zdejmuję pokrywkę na kilka minut, by kasza nieco odparowała. Następnie kaszę pozostawiam w garnku pod przykryciem na kolejne 10-15 minut.
  3. W czasie gdy kasza się gotuje kroję cebulę w grubą kostkę. Obieram brukselkę z wierzchnich listków i kroję na grube plasterki. Pora kroję też w grube plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę i przesmażam wszystkie warzywa. Warzywa nie muszą całkiem zmięknąć – chodzi tylko o to, by nabrały lekko złotego koloru i uwolniły aromat.
  4. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi warzywami. Doprawiam solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem, chili. Kaszę doprawcie według uznania. Do masy dodaję drobno posiekany pęczek natki pietruszki. Wbijam trzy jajka. Całość dokładnie mieszam do połączenia składników.
  5. Formę do zapiekania wykładam papierem do pieczenia. Ja piekę w silikonowej formie o wymiarach 23×23 cm. Przekładam masę do formy i wyrównuję powierzchnię.
  6. Na wierzchu układam kilka pomidorków koktajlowych, oprószam pieprzem.
  7. Zapiekam w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg) przez 40 minut.
  8. Zapiekanka jest doskonała zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jak i na zimno. Do zapiekanki można podać lekki dip z jogurtu, natki i czosnku lub delikatny sos pomidorowy lub pieczarkowy.

Życzę bardzo&smacznego!

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl


Superfood w Twojej kuchni

Wegetariański obiad VI

 

Advertisements

6 Comments Add yours

  1. Riolcia pisze:

    Przepis fajny – przetestuję. Jednak radzę popracować nad tekstem (składnią i logiką). :)

    Polubione przez 1 osoba

  2. Margarethym pisze:

    trochę chaotycznie, ale wygląda tak pysznie że można wszystko wybaczyć :D

    Lubię to

  3. Kasia pisze:

    Super przepis :) jak Pan myśli, czy dałoby się zrobić z tego wegańską wersję? Coś zamiast jaj, co utrzymałoby zapiekankę? Pozdrawiam :)

    Lubię to

    1. kar/nowak pisze:

      Nie będę się wymądrzał – nie jestem mocny w diecie wegańskiej, ale… znalazłem na szybko post z Jadłonomii – może będzie pomocny http://www.jadlonomia.com/przepisy/idealne-nalesniki-bez-jajek/

      Lubię to

  4. Aneta pisze:

    Ja bym dodała zmielone siemię lniane ;) Mam zamiar właśnie wypróbować ten przepis.

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s