SMAŻONE ŚLEDZIE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

detoks 1-kopia


mam to na widelcu SMAŻONE SLEDZIE 1

Czy świeże śledzie są niedoceniane? Mam przeczucie, że tak. O ile matiasy, koreczki, w śmietanie i tak dalej, i tak dalej… cieszą się poważaniem, o tyle tuszki rzadziej są pieczone czy smażone.

Śledziki to rybki delikatne. Trzeba się z nimi obchodzić z uwagą. Zwłaszcza przy obracaniu na patelni – łatwo się rozpadają, a przecież w przypadku rybki smażonej smak jest tak samo ważny, jak końcowy wygląd.

Proszę więc o delikatność… Na liściach sałaty, z pieczonymi lub grillowanymi warzywami prezentują się zacnie. A jak przyjemnie chrupią. Niewiele im trzeba – kilka minut i kilka kawałków cytryny.

mam to na widelcu smazony sledz 0435


co potrzebne

porcja na jedną osobę – w razie konieczności pomnóżcie składniki:
4-5 tuszek śledzia (na jedną osobę – z natury są dość małe)
5 brukselek
5 pomidorków koktajlowych
3 cebulki dymki
1 cytryna
oliwa z oliwek lub masło klarowane
rukola, młode listki buraka lub inna sałata
pieprz biały lub kolorowy, sól (ja używam morskiej, gruboziarnistej)

 

jak zrobic

  1. Tuszki śledzi płuczę pod bieżącą wodą. Osuszam papierowym ręcznikiem. Układam w naczyniu, okładam cząstkami cebuli, lekko oprószam pieprzem i wkładam do lodówki na kilka godzin (lub całą noc).
  2. Patelnię grillową (lub zwykłą – też się uda) spryskuję delikatnie oliwą. Brukselki, pomidorki, cebulki przekrawam na połówki i układam na średnio rozgrzanej patelni. Dokładam również ósemki cytryny. Grilluję przez kilka minut do czasu, gdy warzywa widocznie się przypieką. Gotowe warzywa przekładam na talerz. Są ciepłe i lekko przypieczone, ale wciąż jędrne i chrupkie, a to duża zaleta.
  3. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy lub kawałek masła klarowanego. Układam tuszki śledzia i smażę po 4 minuty z jednej i 4 z drugiej strony. Pod koniec smażenia solę i pieprzę.
  4. Na półmisku układam sporą garść rukoli i innej zieleniny. Na środku układam usmażone śledziki, dookoła zgrillowane warzywa. Skrapiam sokiem z cytryny i od razu zjadam!

Życzę smacznego&zdrowego!

Niskokaloryczny styczeń 2016

Dodaj komentarz