BURGER Z PIECZONYM POMIDOREM I GUACAMOLE

detoks 1-kopia

mam to na widelcu BURGER Z GUACAMOLE 1

 

CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA

Na cukrowym detoksie w kąt poszły bułki, chleby, placki. Nie płaczę i nie narzekam. Burger bez bułki to też smakowitość, bo burger sam w sobie to znakomitość i smakowitość – dwa w jednym. Ważne, by go nie smażyć pospiesznie, dać mu chwilę odpoczynku, a na końcu obłożyć najlepszymi dodatkami. Oto moja bezbułczna wersja z pieczonym pomidorem i miętowym guacamole. Do burgera wykorzystałem mięso wołowe z antrykotu – w dobrym sklepie wybiorą dla ciebie ładny kawałek i dwa razy przepuszczą przez maszynkę (mięso nie może być całkiem chude, tłuszcz nadaje mu smaku i wilgotności).

 

co potrzebne

(porcja dla jednej osoby)

2 burgery wołowe z antrykotu – każdy po 100 g
2 duże pomidory
1 duża czerwona cebula
1 duża pieczarka portobello
2 rzodkiewki
sałata
sól, pieprz, świeża papryczka chili, ząbek czosnku
na guacamole:
1 dojrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny
kilkanaście listków świeżej mięty

 

jak zrobic

  1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 170 stopni.
  2. Pomidora i cebulę kroję na plastry ok. 1 cm, smaruję oliwą, posypuję delikatnie solą, pieprzem i ewentualnie suszonym sproszkowanym czosnkiem. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok. 40 minut.
  3. W tym czasie doprawiam mięso solą i pieprzem. Dodaję sprasowany na gładką pastę czosnek- najlepiej zrobić to szerokim nożem, rozcierając ząbek na desce. Z mięsa formuję kulki, następnie spłaszczam je do kształtu koła.
  4. Na grillowej patelni, przesmarowanej oliwą układam burgery, plasterki rzodkiewki oraz  kapelusz portobello pozbawiony nóżki. Smażę powoli na średnim ogniu do momentu, gdy mięso zmieni kolor na ciemnobrunatny.
  5. Awokado rozgniatam widelcem. Mieszam z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Dodaję porwane na drobne kawałki listki mięty.
  6. Gdy wszystkie składniki są już gotowe składam burgera. To robię tak, jak akurat mi przyjdzie do głowy: na liściach sałaty układam burgera, na nim trzy plastry pomidora, cebulę, sałatę, pieczarkę, drugiego burgera, znowu pomidory, cebulę, rzodkiewkę. Na sam koniec łyżkę guacamole.

Oczywiście jeśli jadacie pieczywo i nie macie na nie szlabanu wkładajcie wszystko klasycznie w bułkę. Niech moje ograniczenia nie zawładną wami, hej!

Życzę bardzo&smakowitego!

 

Ham vs Vege Burger

 

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Dominika pisze:

    Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji! Na sam widok zdjęć, wcinam je wzrokiem. Niebawem skosztuję :)

    P.S. Cudna oprawa bloga! Pozdrawiam

    Polubienie

    1. kar/nowak pisze:

      Ja również dziękuję. Serdecznie zapraszam i pozdrawiam :)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s