CHLEBEK BANANOWY

mam to na widelcu CHLEBEK BANANOWY 2

 

Ech… poświątecznie, ponoworocznie, wszyscy, bez wyjątku (chyba, że o czymś nie wiem), wstaliśmy od stołów o kilka kilogramów ciężsi. Jeszcze moment, zanim przejdziemy na diety, zanim założymy szlaban na wszelkie węglowodany, zanim nasze życie zdominują lżejsze diety i zanim wprowadzimy w działanie listy pełne postanowień lepszego i zdrowszego. Ostatni taki styczniowy weekend, podczas którego możemy się nieco zapomnieć. A potem na bieżnie, asfalty, maty i rowerki.  Ale to za chwilę, za chwilunię. Ja już zacząłem zrzucanie nadmiaru, a bananowe ciasto zostało mi jeszcze z noworocznego śniadania. Robi się je błyskawicznie. Akurat na śniadaniowe posiedzenie przy kawie i przy spisywaniu postanowień…

 

co potrzebne

175 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
125 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej + kawałek do wysmarowania foremki
150 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
4 dojrzałe duże banany
1/2 szklanki bakalii – ja użyłem rodzynek sułtańskich, orzechów włoskich, daktyli

 

jak zrobic

  1. Masło roztapiam w garnuszku i pozostawiam do wystygnięcia.
  2. W misce miksuję roztopione masło z cukrem, do czasu aż cukier się rozpuści. Dodaję obrane, pokrojone na mniejsze kawałki banany oraz jajka. Cały czas miksuję do gładkiej masy.
  3. Do masy partiami dodaję przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.Miksuję na wolnych obrotach do połączenia składników.
  4. Do ciasta dodaję bakalie i mieszam łopatką.
  5. Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem keksówki (ja piekłem w foremce o wymiarach 25×15 cm).
  6. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piekę przez 45 minut (do suchego patyczka).
  7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiam do całkowitego wystudzenia.

Życzę wytrwałości&zrzucania!

 

Reklamy

4 Comments Add yours

  1. Olga Pi pisze:

    Uwielbiam!:)

    Polubienie

    1. kar/nowak pisze:

      :) Najlepszego w Nowym Roku :)

      Polubienie

  2. foodmania pisze:

    nie ma to jak słodki chlebek!

    Polubienie

    1. kar/nowak pisze:

      Nie ma to jak zbliżający się szlaban na słodkie, więc jeszcze trzeba nieco nagrzeszyć :)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s