DUSZONY JARMUŻ

detoks 1-kopia

mam to na widelcu DUSZONY JARMUŻ 1

 

Duszony jarmuż to doskonały niskokaloryczny, a przy tym smaczny dodatek. Nie tylko do sadzonego jajka. Jarmuż na dobre zagościł w mojej kuchni nie tylko ze względu na bogactwo wapnia, błonnika, biotyny i witamin (C, A, B1, B2, K, E), ale również ze względu na łatwe przygotowanie. Tym razem sposób na jarmuż duszony z czosnkiem. Po duszeniu staje się niezwykle delikatny, ale wciąż zachowuje jędrność i lekko orzechową nutę. Tym, którzy do tej pory nie rozsmakowali się w jarmużu, taka wersja powinna przypaść do gustu.

 

co potrzebne

ok. 500 g świeżego jarmużu

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

0,5 szklanki bulionu warzywnego

pieprz, sól, chili do smaku – ilość według  uznania

 

jak zrobic

  1. Świeży jarmuż opłukuję pod bieżącą wodą, dokładnie odcedzam, osuszam na papierowym ręczniku. Z liści odrywam twarde, łykowate łodyżki. Listki rwę na większe kawałki lub pozostawiam w całości.
  2. W garnuszku rozgrzewam oliwę i szybko przesmażam bardzo drobno posiekany czosnek – dosłownie chwilę (tylko tyle, by czosnek rozgrzał się i uwolnił zapach). Czosnek zalewam bulionem i zagotowuję.
  3. Dorzucam liście jarmużu i duszę na małym ogniu tak długo, aż całkiem zmięknie.
  4. Na samym końcu doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem, sproszkowanym chili i solą.

 

Tak uduszony jarmuż jest doskonałym dodatkiem jako jarzynka do dania głównego dania. Sprawdzi się także na grzance. Wystudzony może stanowić bazę do smarowideł lub dodatek smakowy do hummusu.

 

Życzę zdrowego&zielonego


Niskokaloryczny styczeń 2016

Reklamy

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s