Kolejny prosty, szybki i niezwykle smaczny pomysł na makaron. Tym razem w roli głównej wystąpią pesto pietruszkowe, nadziewane zielone papryczki i chorizo. Tym, którzy nie jadają mięsa proponuję usunąć z przepisu chorizo i już mamy wyśmienite danie bezmięsne.
Co potrzebne:
makaron typu spaghetti lub inny długi (ja wybrałem Linguine – cienki, długi makaron o eliptycznym przekroju)
kilka plasterków chorizo
orzeszki ziemne do posypania makaronu przed podaniem
kilka zielonych papryczek nadziewanych białym serem (wykorzystałem gotowe, kupione w sklepie, w zalewie z oliwy)
na pesto pietruszkowe:
pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy
2 łyżki podprażonych orzeszków ziemnych
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Jak:
- Wszystkie składniki na pesto miksuję na gładki sos. Im dłużej miksujemy tym bardziej robi się aksamitny. Jeśli chcecie by kawałki orzechów były bardziej wyczuwalne dosypcie je dopiero w trakcie blendowania i zadecydujcie, w którym momencie chcecie zakończyć miksowanie. Ja tym razem zmiksowałem wszystkie składniki pesto oprócz orzeszków na jednolitą emulsję (orzeszki zostawiłem w całości do posypania makaronu przed podaniem.
- Makaron gotuję według przepisu. Ugotowany makaron odcedzam. Mieszam z pesto (pesto dodaję w takiej ilości, by oblepiło dokładnie makaron, ale by makaron w nim nie pływał).
- Na talerzu dodaję kilka plasterków chorizo, kilka kawałków przekrojonych na pół papryczek, posypuję orzeszkami i świeżo mielonym pieprzem.
Życzę smacznego&obiadowego!