DUŻE CIASTKA Z CZEKOLADĄ I BAKALIAMI

mam to na widelcu ciastka bakaliowe 1 mam to na widelcu ciastka bakaliowe 2

 

W tych dużych, płaskich ciastkach, pieczonych na wzór ciastek amerykańskich, jest wszystko, co kochamy w święta. Kawałki gorzkiej czekolady, orzechy, żurawina, rodzynki. Im dłużej poleżą tym stają się bardziej ciągnące i wilgotne. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu dają niezwykle dużo radości…

Co potrzebne: 

NA 12 DUŻYCH CIASTEK:

1 szklanka mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
160 g drobnego cukru do wypieków
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
100 g miękkiego masła
200 g drobno pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady
porządna garść bakalii – ja użyłem żurawiny, rodzynek, orzeszków ziemnych

 

Jak:

  1. W misce ucieram miękkie masło z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier całkowicie się rozetrze. Do masy dodaję jajko i ucieram do połączenia wszystkich składników.
  2. Do masy dodaję mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszam łopatką do połączenia składników.
  3. Do gotowego ciasta dodaję czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz bakalie. Jeszcze raz mieszam łopatką.
  4. Z ciasta robię kulki nieco większe niż duże orzechy włoskie. Układam na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam dłonią. Uwaga! Pomiędzy ciastkami trzeba zrobić większe przerwy, ponieważ ciastka w czasie pieczenia mocno rozlewają się na boki.
  5. Ciastka piekę w temperaturze 170 stopni przez ok. 12-14 minut (w zależności od piekarnika). Ciastka piekę partiami do wyczerpania ciasta.
  6. Ciastka wyjmuję z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie. Po wystudzeniu stana się chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i lekko ciągnące.

 

Życzę bardzo&bakaliowego!

Świąteczne słodkości! 2015

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s