ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

mam to na widelcu pierniczki świąteczne 1 mam to na widelcu pierniczki świąteczne 2

 

Nie muszą być piękne. Nie muszą olśniewać wyglądem! Nie każdy z nas ma artystyczne paluszki stworzone do lukrowania. Ważne, by były zrobione z radością, bo przecież o zabawę chodzi. I o ludzi, dla których się je piecze. Kompleksy chowamy do wora i spuszczamy kominem najbliższej elektrociepłowni. Tam nikomu nie przyjdzie do głowy, żeby nam cokolwiek wypominać. Zapiernikowałem cały wieczór. Zalukrowalem stół i palce. Z efektu się cieszę. I mam nadzieję, że ucieszą się także ci, którym je podaruję… Nie martwcie się zatem, że te finezyjne kropeczki, koronki, firanki, kreseczki nie wychodzą. Nie wszystko musi być finezyjne i artystyczne. Ma być szczere i z potrzeby obdarowywania… Na marginesie: otrzymawszy słodką paczkę od Delecty z różnokolorowymi posypkami Decorada nie omieszkałem ich użyć – sprawdzają się znakomicie.

 

Co potrzebne:

na ciasto piernikowe:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

1 jajko

80 g miękkiego masła

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 szklanki płynnego miodu

1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

2 łyżki przyprawy do pierników

1 łyżka gorzkiego kakao

na lukier:

1 szklanka cukru pudru

1 białko

odrobina soku z cytryny

 

Jak:

  1. W garnuszku podgrzewam i rozpuszczam miód i masło. Studzę.
  2. Do przesianej mąki dodaję resztę składników oraz miód z masłem.  Wyrabiam ciasto (jeśli jest zbyt miękkie warto je przez godzinę schłodzić w lodówce – na pewno będzie się lepiej wałkować. Przy wałkowaniu można bardzo delikatnie podsypać mąką, ale tylko na tyle, żeby ciasto nie kleiło się do wałka, by nie zmienić nadmiarem mąki konsystencji ciasta).
  3. Z ciasta odrywam kawałki i rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm (jeśli chcę mieć pierniczki bardziej twarde – im grubsze ciasteczka tym pierniki będą bardziej miękkie)
  4. Wykrojone pierniczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę w temperaturze 175 stopni przez ok. 7-8 minut. Pierniczki dobrze jest obserwować podczas pieczenia. W zależności od tego jak piecze piekarnik skrócić lub wydłużyć czas o minutę (w przypadku cienkich pierniczków minuta może kolosalnie zmienić efekt końcowy).
  6. Upieczone pierniczki pozostawiam do ostygnięcia.
  7. Robię lukier. Cukier puder mieszam z białkiem z wyparzonego przez 15 sekund jajka oraz kilkoma kroplami cytryny. Lukier jest gęsty, ale ciągnący i z łatwością rozprowadza się po pierniczkach.

Życzę bardzo&piernikowego!

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…
Świąteczne słodkości! 2015

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s