CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

mam to na widelcu ciasto bananowe orzechowe mam to na widelcu ciasto bananowe orzechowe 2

 

Fajne. Szybkie. Wilgotne. Bananowe. Orzechowe. Ciasto na co dzień. Na wolną chwilę. Na podwieczorek. łatwe i szybkie. Czego chcieć więcej…

 

Co potrzebne:

2 szklanki pszennej maki pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta cynamonu

2 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki masła orzechowego

1/2 szklanki oleju roślinnego

3 duże banany

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka soku z cytryny

3/4 szklanki orzechów włoskich

 

dodatkowo:

3 łyżki cukru

1/2 szklanki orzechów włoskich

3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 36%

(dodałem jeszcze do ciasta garść mrożonych owoców leśnych – czarnej porzeczki i borówki, ale oczywiście możecie sobie to darować, bo nie to jest głównym punktem programu)

 

 

Jak:

  1. Obrane banany miksuję z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i sokiem z cytryny na gładki mus.
  2. Jajka miksuję z 1/2 szklanki cukru na gładką puszystą masę. Następnie dodaję masło orzechowe, cynamon, olej i jeszcze raz miksuję na gładko. Dodaję mus bananowy i jeszcze raz mieszam.
  3. Mąkę przesiewam do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą – dokładnie mieszam. Dodaję partiami do składników mokrych cały czas mieszając do całkowitego połączenia i wyczerpania mąki. Na końcu dodaję grubo posiekane orzechy. I jeszcze raz mieszam. Ciasto wylewam do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką okrągłej formy.
  4. Piekę przez 50 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni (pod koniec sprawdzam ciasto „do suchego patyczka” i ewentualnie skracam/przedłużam o kilka minut pieczenie.
  5. Na wystudzone ciasto wylewam karmel. W garnuszku na średnim ogniu podgrzewam 2 łyżki cukru i czekam aż całkowicie się rozpuści. Następnie wlewam śmietankę kremówkę i szybko mieszam trzepaczką do połączenia. Karmel od razu wylewam na ciasto. Wierzch ciasta posypuję kawałkami orzechów włoskich.

 

Życzę słodkiego&orzechowego!

Jesienne słodkości!

 

 

 

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Natalia pisze:

    Świetne i proste :d do tego zdrowe :D

    Lubię to

    1. k/n pisze:

      O taaak… Serdecznie pozdrawiam!

      Lubię to

  2. Paula pisze:

    O kurcze, jak to zajebiście wygląda! Chyba będę musiała piec ciasto dzisiaj! Tylko czy Antek mi na to pozwoli? ;)

    Lubię to

    1. k/n pisze:

      Antek będzie szalał z radości, gdy mu takie ciasto zrobisz! Ucałuj Antka Słodziaka!

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s