CHUTNEY GRUSZKOWY Z ŻURAWINĄ

mam to na widelcu trzy sosy mam to na widelcu chutney gruszkowy

 

Słodko-pikantny chutney z gruszek podkręcony cierpką żurawiną – świetnie zagra z wędliną i twarogiem…

 

Co potrzebne:

3 słodkie, ale lekko twardawe gruszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki żurawiny

2 łyżki miodu

1 łyżka octu jabłkowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki startego imbiru

szczypta chili w płatkach

sól, pieprz do smaku

 

Jak:

Cebulę kroję w drobniutką kostkę. Czosnek siekam jak najdrobniej. Gruszkę obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę.

W garnku rozpuszczam miód z octem. Dorzucam cebulę i czosnek. Duszę do miękkości.

Dokładam gruszki oraz przyprawy –  cynamon, imbir, chili, sól, pieprz. Duszę tak długo, aż większa część gruszki rozpadnie się.

Pod sam koniec dokładam żurawinę i jeszcze przez 2-3 minuty duszę.

W zależności od tego jaki smak lubicie możecie dodać więcej chili, imbiru lub cynamonu albo mocniej zakwasić chutney octem.

 

Życzę smacznego&dobrego!

 

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Pingback: Mam To Na Widelcu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s