RUSTYKALNA JESIENNA TARTA Z POMIDORAMI

mam to na widelcu tarta pomidorowa 1 mam to na widelcu tarta pomidorowa 2

Teraz to już naprawdę jesiennie się zrobiło. Za oknem tak szybko robi się ciemno. Częściej pada niż wychodzi słońce. Rano mgliście. Pogoda rozczarowuje. Złota jesień przechodzi mi koło nosa. Zamiast cieszyć oczy żółciami i czerwieniami w plenerze, zaszywam się pod kocem. Na takie dni jesienne tarty to najlepsze pocieszenie. Nic trudnego, a cieszy…

Co potrzebne:

Ciasto:

250 g pszennej mąki

125 g zimnego masła

1 duże jajko

1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

3 duże pomidory

1 czerwona papryka

1 cebula

garść czarnych oliwek

kilka kawałków koziego sera (ja użyłem Florette)

siemię lniane do posypania

garść świeżego tymianku

1 łyżka oliwy, sól, pieprz.

Jak:

Najpierw zagniatam ciasto. Szybko, bez ceregieli. Mąkę przesiewam, by ją napowietrzyć. Dodaję sól.  Zimne masło kroję na drobną kostkę. Palcami wyrabiam ciasto, by połączyć mąkę i masło w grudki. Dodaję jajko  i szybko zagniatam, by zanadto nie ocieplić ciasta. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkowuję w kształt koła (najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia – po rozwałkowaniu trudno byłoby je przenieść).

Ciasto smaruję sosem pomidorowym (cieniutka warstwa sosu, tak na smak).

Na środku ciasta (brzegi pozostawiam wolne) układam: pokrojone: w ósemki pomidory, cebulę w piórka, paprykę w paski. Na wierzchu układam oliwki i kawałki sera. Warzywa skrapiam oliwą, posypuję gruboziarnistą solą, świeżo mielonym pieprzem.

Brzegi ciasta zawijam do środka, smaruję oliwą, posypuję siemieniem.

Piekę przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja piekarnika góra-dół).

Upieczoną tartą posypuję świeżym tymiankiem.

Gotowe! No to dobrego&smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s