NAJEDZENI FEST _ KRAKÓW _ IMPREZY

Najedliśmy się wczoraj fest na jesiennej odsłonie kulinarnego festiwalu NAJEDZENI FEST. Nie zawiedli nasi ulubieńcy od rzeczy wytrawnych i pikantnych (na słodkie nie mieliśmy już siły).
Moi faworyci: Pastrami Deli, Sztuka Śledzia, O-ren Sushi, Snob Pop, Hola Oliva, Kelleran Palarnia Kawy. Dobra było co nie miara, a teraz chyba trzeba pobiegać. Następna edycja wiosną. Szukajcie Najedzonych Fest na FB i polubcie, bo warto!

HITY:

PASTRAMI od Pastrami Deli

na swojej stronie piszą:

„Mostki wołowe wykorzystywane w produkcji naszego pastrami pochodzą z krzyżówek wołowiny rasy Angus lub Limousine. Mięso jest peklowane w przygotowanej przez nas mieszance ziół, przypraw, brązowego cukru oraz soli i soli peklującej. Po dziesięciodniowym marynowaniu mięso jest odsalane, osuszane oraz nacierane kolejną mieszanką aromatycznych przypraw by ostatecznie zostać poddanym procesowi wędzenia. Rezultatem jest wspaniałe, lekko pikantne pastrami, które po gotowaniu na parze przed podaniem dosłownie rozpływa się w ustach.”

I rzeczywiście ich pastrami rozpływa się w ustach. Z dodatkami oryginalnych kiszonek: ostre papryczki i ogórki nadziewane słodką kiszoną kapustą czy kiszonymi malutkimi arbuzikami, tworzy całość nieziemską. Może czepiałbym się samego pieczywa – jak na mój gust jego przeciętność nie dorównuje wyśmienitemu mięsu, ale może tak ma być…

 

KANAPKI ZE ŚLEDZIEM od Sztuki śledzia

Mają pięknego foodtracka, przeważnie urzędują w podwórku kamienicy przy Krupniczej 8 w Krakowie, przy Naturalnym Sklepiku. Serwowane przez nich holenderskie matjasy, których genialny smak opiera się na dwóch sztuczkach: odłowie ryb w młodym wieku i marynowaniu w zalewie korzennej (m.in. z dodatkiem kory cynamonu, ziaren kolendry, kardamonu i anyżu) przekonają każdego, nie tylko rybożerców. Sprężyste, aromatyczne śledzie podane w bułce z sałatą to niebo w gębie. Warto popróbować też przeróżnych sałatek!

 

POPCORN od Snob Pop

Na FB piszą: SnobPop to ręcznie robiony popcorn w karmelu z naturalnymi dodatkami. Starannie dobrane składniki wraz z ziarnami popcornu tworzą pyszną przekąskę.

Fakt – pyszne to jest jak nie wiem co. Chrupiące (dawno nie jadłem tak chrupkiego popcornu), z niebanalnymi posmakami soli, chili czy migdała. Przekąska dla ludzi żadnych wrażeń.

 

SUSHI od O-ren Sushi

Mieszczą się na ul. Przemiarki w Krakowie. Można jeść na miejscu, można zamówić z dostawą do domu. Szkoda, że na swojej www nie mają zdjęć, bo znają się na swojej robocie i sam widok zachęca do jedzenia.

 

Oczywiście niesprawiedliwością jest wymienić tylko te cztery przykłady, bo wszyscy wystawcy serwują dania z szacunkiem do składników i miłością w ich przyrządzaniu. Żołądek ma swoje granice wytrzymałości, więc popróbować na raz wszystkiego się nie da. Wszystkich jednak znajdziecie na co dzień w Krakowie! Warto robić kulinarne wycieczki.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s