MUS DYNIOWY I TRZY FANTASTYCZNE NAPOJE

Pamiętacie przepis na mus dyniowy? Słodki i jednocześnie aromatyczny, korzenny. A lody dyniowe pamiętacie? Zaskakujące smakiem dyni i orzechów? Taki mus bardzo nam się dziś przyda.

Przepis na lody i mus znajdziecie tu…
Trzy smaki z rzutem oka na dynię… Gęsty, pożywny, kokosowo-dyniowy koktajl! Latte dyniowe z lodami! Sok pomarańczowy z musem dyniowym i tapioką! Trzy smaki jesieni. Trzy smaki w sam raz na rozpoczęcie dnia! No to miłego z perspektywą jeszcze milszego weekendu…

 

  1. Koktajl kokosowy z musem dyniowym

Potrzebne:

mleko kokosowe z małej puszki

mleko krowie

mus dyniowy

świeżo starty imbir

przyprawa korzenna (zmielone goździki, cynamon, kardamon, anyż)

 

Jak:

Mleko kokosowe miksuję na gładko. Dodaję podwójną porcję mleka krowiego (mleko kokosowe i krowie w proporcjach 1:2), mus dyniowy (trzy łyżki) i świeżo starty imbir (kawałek ok. 4 cm, starty bardzo drobno) i jeszcze raz miksuję. Przelewam do szklanki lub butelki. Posypuję przyprawą korzenną. Opcjonalnie wkładam gałkę lodów dyniowych.

 

2. Latte dyniowe

Potrzebne:

mleko krowie

napar mocnej kawy

mus dyniowy

słodka śmietanka 36%

przyprawa korzenna

 

Jak:

Śmietankę 36% ubijam na sztywno. Dodaję 2 łyżki musu dyniowego. Jeszcze raz mieszam.

Mleko (160 ml) zagotowuję. Dodaję 2 łyżki musu dyniowego i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej. Miksuję w trakcie gotowania.

Parzę kawę (60 ml)

Na spód szklanki wlewam mleko. Delikatnie wlewam po ściance kawę. Na wierzch kładę dużą łyżkę bitej śmietany z musem dyniowym. Posypuję przyprawą korzenną. Opcjonalnie dokładam gałkę lodów dyniowych.

 

3. Koktajl – sok pomarańczowy z tapioką i musem z dyni

 

Potrzebne:

sok pomarańczowy

sok z limonki

świeżo tarty imbir

limonka

mus z dyni

tapioka

 

Jak:

Szklankę drobnego granulatu tapioki moczę w wodzie 2-3 godziny. Odcedzam. Przelewam zimną wodą i wkładam do większego garnka (tapioka lubi się gotować w większej ilości wody). Zalewam gorącą wodą i gotuję na wolnym ogniu do momentu, gdy ziarenka tapioki spuchną, zmienią kolor na szklisty. Ja przeważnie gotuję 20-30 minut. Po ugotowaniu na bardzo drobnym sicie odcedzam i przepłukuję jeszcze raz gorącą wodą.

0,5 litra soku pomarańczowego miksuję z sokiem z 1 limonki, 2 łyżkami musu dyniowego i startym drobno imbirem (kawałek ok. 4 cm).

Do szklanki wkładam tapiokę (do połowy szklanki), zalewam sokiem, wkładam cząstki cytryny, opcjonalnie kostki lodu. Mieszam.

 

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. foodmania pisze:

    dla mnie koktajl nr wygrywa! chociaż wszystkie propozycje wypiłabym ze smakiem! :)

    Polubienie

    1. k/n pisze:

      Dla mnie też koktajl nr… jest najlepszy :) A tak serio – nie mam faworyta! Wszystkie łykam :)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s