RUSTYKALNA TARTA Z BRZOSKWINIAMI

mam to na widelcu TARTA Z BRZOSKWINIA 1 mam to na widelcu TARTA Z BRZOSKWINIA 2

Lubię ciasta, które na pierwszy rzut oka wydają się niedbałe i niestaranne. Ich rustykalność kojarzy mi się z niezobowiązującą atmosferą, leniwym przeciąganiem i słodkim nic-nie-robieniem. Prosty smak, niewiele składników, niewyszukana forma, a tyle przyjemności. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi, którzy tak jak ja, lubią cały dzień chodzić boso, w rozciągniętym t-shircie i pleść trzy po trzy o wszystkim i o niczym.

Potrzebne:

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

125 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła

2 łyżki brązowego cukru

3 łyżki bardzo zimnej wody

szczypta soli

4 brzoskwinie – mogą być, a  nawet lepiej, nie do końca dojrzałe, twardawe, pokrojone w ósemki

garść borówki amerykańskiej

szczypta cynamonu

Jak:

Najpierw przesiewam mąkę, by ją napowietrzyć. Mieszam z solą i cukrem. Dodaję masło oraz wodę i wszystko siekam nożem. Następnie bardzo szybko zagniatam, nadaję kształt spłaszczonej kuli, zawijam w folię i wkładam na godzinę lub dwie do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na okrągły plecak. Robię to od razu na papierze do pieczenia, bo rozwałkowane ciasto trudno jest przenieść na blaszkę. W razie potrzeby w czasie wałkowania delikatnie podsypuję mąką.

Na cieście rozkładam ósemki brzoskwiń. Zostawiam brzeg ok. 5 cm bez nadzienia. Posypuję borówką i brązowym cukrem. Brzegi zawijam i dociskam, posypuję cynamonem i cukrem.

Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.

Ciasto ma tę zaletę, że spód podczas pieczenia nie namaka sokiem z owoców, nawet gdy owoce puszczą go sporo i sok rozleje się po cieście.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Tarta doskonale smakuje z bitą śmietaną lub lodami, ale jeszcze lepiej sama.

 

 

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. gin pisze:

    Przy takiej tarcie można „pleść” całymi godzinami :)

    Polubienie

    1. k/n pisze:

      Godzinami będzie trudno, bo znika szybciej niż się pojawia :) ale zawsze można hurtem zrobić dwie, trzy i czas na plecenie znacznie się wydłuża :)

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s