ARBUZOWA GRANITA

W taki dzień jak dziś, gdy większość spraw się raczej nie składa, niż składa,
trzeba bardziej chłodzić ciało i wywietrzyć mózg.
A że arbuz jest dobry na wszystko, to arbuzowa granita okazała się wybawieniem.

Zabawa jest prosta i efektowna. Wymaga jednak wcześniejszych przygotowań.

Arbuza pokrój w kostkę, usuń pestki, włóż do zamrażalnika i cierpliwie czekaj,
najlepiej do następnego dnia.

Jak zrobić:

Zamrożone kostki arbuza (1 szklanka) zblenduj z:

– łyżka miodu lub dwie
– sok z połówki cytryny
– 1/3 szklanki szklanki soku pomarańczowego

Zamiast kostek lodu włóż do środka zamrożone wcześniej ósemki cytryn i limonek.
Listki mięty też dobrze zrobią.

Pij jak lubisz – powoli lub szybko, z czego lubisz – choćby ze słoika, i z kim lubisz – a to już Twoja słodka tajemnica.

A wieczorem – nie żałuj sobie – można poszaleć i zamiast soku pomarańczowego arbuza miksować z szampanem, wytrawnym białym winem lub innym wyskokowym trunkiem (byle białym).

Weekend uważam za rozpoczęty!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s