ŚNIADANIE PO KRAKOFFSKU

Lubię prostotę. Lubię zwyczajnie.

Bajgiel czy obwarzanek. Z obwarzanków kanapek się nie robi, ale ja to ja – zawsze na przekór… Twarożek. Pomidorki. Kawa latte.
Lekki poranek. Lekki świeżością i wczesnym wstawaniem.
Żadnego pośpiechu. Tylko leniwe przeciąganie, rozciąganie, rozziewanie…
Dlaczego poranki takie krótkie są? Pytanie z gatunku tych retorycznych.

Przy okazji ciekawy artykuł:

Kiedy bajgiel nie jest bajglem, a obwarzankiem krakowskim? Jak twierdzi Maria Balińska, autorka książki o historii bajgla, oba wypieki z początku były prawie takie same i różnica polegała na tym, czy mówimy po polsku czy w jidisz. Bajgle i obwarzanki mają wspólną historię i można powiedzieć, że obie nazwy to synonimy. Starsi mieszkańcy Krakowa twierdzą, że przed wybuchem II wojny światowej oba wypieki były praktycznie nie do odróżnienia. Ale dziś krakowski obwarzanek to jednak zupełnie inny produkt niż bajgle, którego można kupić w Dunkin’ Donuts czy małych piekarniach w USA.

By znaleźć różnicę pomiędzy obiema wypiekami, dziennikarka Wall Street Journal Laura Stevens odwiedziła Kraków. Badała tam czemu ludzie ich nie odróżniają. Oczywiście, najlepiej sięgnąć do źródeł. W Krakowie Stevens odwiedziła piekarzy.

– Bajgle, to po prostu krążki z dziurą w środku – zdradza Robert Lewandowski, piekarz. Obwarzanek krakowski natomiast – według piekarzy – to rolls royce wśród regionalnego pieczywa. To dlatego chcą oni, by widniał na unijnej liście produktów regionalnych.

Ale oba wypieki wyglądają podobnie, mają charakterystyczne „dziury”, więc jak je odróżnić? Słowo obwarzanek, pochodzi od metody produkcji. Obwarzania, czyli wstępnego gotowania. Obwarzanki są większe od bajgli, splecione z dwóch kawałków ciasta, a bajgle są zrobione z jednego kawałka.

Wielkość pierścienia obwarzanka to 12-17 cm, grubość zaś to 3-4 cm, a waga 120-200 g., a jego smak jest słodkawy. Można go posypać sola, sezamem, makiem, ziołami, serem, bądź cebulką. Takie informacje umieścili piekarze w składanym do UE wniosku.

Laurze Stevens udało się też zdobyć przepisy i obwarzanka i bajgla. Zamieściła je w artykule, aby nie było wątpliwości co jest czym i z czym się je. – W przeciwieństwie do bajgli, obwarzanków nie kroi się na pół i nie robi się z nich kanapek – wyjaśnia Balińska.

Obwarzanki i bajgle to dziś osobna historia. Choć obie bułki mają wspólne korzenie.

Historia obwarzanków zaczęła się w 1394 roku, wtedy to w rachunkach dworu Władysława Jagiełły pojawił się wpis o obwarzankach.

W 1496 roku Jan Olbracht wydał krakowskim piekarzom przywilej pieczenia białego chleba, w tym obwarzanka. W 1611 roku, gildia piekarzy wydała dekret, który stwierdzał, że obwarzanki można sprzedawać tylko w obrębie miasta Krakowa.

Jak twierdzi Balińska, która jest historykiem, pytanie, który wypiek był pierwszy nie ma sensu. Oba najprawdopodobniej wywodzą się od precla, który ma niemiecki rodowód

Miłego dnia…

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s