MUS DYNIOWY

Dla porządku, bo sam się gubię gdzie, co i jak, a mus dyniowy ostatnio często u mnie się w przepisach pojawia…

Dwa sposoby na dyniowy mus… W obydwu bazą jest 2-kilogramowa dynia.

Mus robię na dwa sposoby – jeden bardziej orientalny, korzenny i mocno zakręcony, drugi słodki z delikatnym akcentem imbiru i pomarańczy.

MUS DYNIOWY

Dynię (użyłem popularnej odmiany Dyni Olbrzymiej Rouge Vif d’Etampes) pokroiłem na spore kawałki. Nie pozbywam się jeszcze skóry. Układam na blaszce do pieczenia pokrytej papierem. Dynię skrapiam sokiem z cytryny i smaruję miodem za pomocą pędzelka. Piekę w temperaturze 200 stopni przez ok. 25-30 minut, aż będzie miękka. Po upieczeniu obieram ze skórki.

MUS KORZENNY

Miąższ blenduję na gładki mus z dodatkiem 1/2 szklanki miodu, kilkoma łyżkami soku z cytryny oraz: 2 łyżeczkami zmielonych przypraw korzennych (goździki, cynamon, suszony imbir, gałka muszkatałowa, kardamon, anyż – mniej więcej wszystko w równych ilościach), ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do pierników. Ilość przypraw zależy od tego jak bardzo aromatyczny chcecie mus – jak dla mnie wystarczą dwie. Mus przez kilka minut przegotowuję w garnku. Gorący przekładam do wyparzonych słoiczków.

MUS SŁODKI

Miąższ blenduję na gładki mus z dodatkiem 1/2 szklanki miodu, kilkoma łyżkami soku z cytryny oraz: dwiema łyżkami świeżego startego imbiru, startą skórką z jednej pomarańczy i trzema łyżkami konfitury lub dżemu z żółtych owoców – może być brzoskwinia, mirabelka, pomarańcza, mandarynka. Mus przez kilka minut przegotowuję w garnku. Gorący przekładam do wyparzonych słoiczków.

Musu używam między innymi do ciast, naleśników, słodkich sosów i mlecznych koktajli. Wystarczy kilka łyżek musu zmiksować z jogurtem, kefirem lub mlekiem, dodać nieco miodu lub soku z pomarańczy.

Advertisements

2 Comments Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s